Facebook Pixel

За росіянами за кордоном повинні суворо пильнувати спецслужби — президент Чехії

Петр Павел: росіян треба помістити під нагляд спецслужб. Фото: Getty Images

Петр Павел: росіян треба помістити під нагляд спецслужб. Фото: Getty Images

Громадяни росії, які проживають за кордоном, повинні перебувати під суворим наглядом спецслужб у країнах їхнього перебування, заявив президент Чехії Петр Павел.

За всіма росіянами, які живуть у західних країнах, слід стежити набагато більше, ніж у минулому, оскільки вони є громадянами країни, що веде агресивну війну, цитує його Politico.

Президент Чехії зізнався, що йому може бути шкода росіян, які втекли з рф, але він згадав приклад Другої світової, коли все японське населення, яке проживало в США, перебувало під суворим режимом спостереження спецслужб.

Важливо розуміти, що напряму скопіювати приклад США, не порушивши основні права людини, неможливо: під час Другої світової війни близько 120 тис. осіб японського походження — більшість з яких були американськими громадянами, а половина — дітьми — були примусово поміщені в табори для інтернованих.

Це відбулося після атаки Японії на Перл-Гарбор 7 грудня 1941 року. Табори були оточені колючим дротом і охоронялися солдатами США.

Президент США Рональд Рейган офіційно вибачився за табори ще в 1988 році, а Джо Байден у лютому 2023 року назвав це «одним із найганебніших періодів в американській історії».

Подякувати 🎉