Facebook Pixel

ЄС стурбувала ініціатива України про локалізацію виробництва

Банки ЄС можуть припинити кредитування українських підприємств, якщо парламент України ухвалить закон про укрїнську промисловість.

Про це йдеться у листі посла Євросоюзу Матті Маасікаса до прем'єр-міністра Дениса Шмыгаля та голові Верховної Ради Дмитра Разумкова від 3 липня, повідомляють «Наші гроші».

Що таке законодавство про локалізацію виробництва?

Йдеться про ініціативу української влади у сфері закупівель техніки галузі машинобудування з підтвердженим ступенем локалізації виробництва в межах юрисдикції України.

Зокрема, це проєкті постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо здійснення закупівель техніки галузі машинобудування з підтвердженим ступенем локалізації виробництва» від 11 червня 2020 року.

Проект постанови передбачає вимогу забезпечувати при закупівлі машинобудівної техніки 15%-30% виробництва частин для неї в Україні.

Відповідні зміни також пропонується закріпити на законодавчому рівні. Проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» під №3739 покликаний створити передумови для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості.

Ступінь локалізації відповідно до законопроекту, повинен сягати по ряду виробництв 60% вартості продукції терміном на 10 років.

Локалізація виробництва — це дієвий механізм захисту внутрішнього виробника, розвитку промисловості у відсталих державах, а також збереження виробництв у розвинутих державах.

Реакція Євросоюзу

На думку чиновників ЄС, зміни які готуються в регуляторну базу України суперечать зобов'язанням про державні закупівлі в рамках угоди про асоціацію Україна-ЄС. «На наш погляд, це буде істотним порушенням зазначених основ рівного ставлення і недискримінації», — наголошує посол ЄС.

На його думку, законопроект №3739 de facto позбавляє зарубіжну продукцію можливості участі в закупівлях в цих областях.

«За нашою оцінкою це також порушить ст. IV угоди СОТ і ст. 151 (1) угоди про асоціацію», — йдеться в листі.

Маасікас вважає, що намір ввести вказаний рівень локалізації в закупівлях, пов'язаних з проектами Європейського інвестиційного банку, може негативно вплинути на майбутню діяльність таких інститутів в Україні та відповідну підтримку ЄС.

Контекст. 24 червня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №3739, яким пропонується встановити вимогу щодо локалізації виробництва машинобудівної продукції на 25-40%.

Законопроектом встановлений рівень локалізації за чотирма субгалузями машинобудування: залізничний транспорт, міський пасажирський транспорт, комунальна техніка, спецтехніка, енергетичне машинобудування.

Подякувати 🎉