Facebook Pixel

Європарламент закликав створити міжнародний трибунал щодо рф — ДОПОВНЕНО

У четвер, 19 січня, Європейський парламент у Страсбурзі проголосував за створення спеціального міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності політичного та військового керівництва росії за злочин агресії проти України.

За резолюцію проголосували 472 євродепутати.

Створення трибуналу, стверджують євродепутати в резолюції, заповнило б вакуум у міжнародному кримінальному правосудді та доповнило б слідчі зусилля Міжнародного кримінального суду, оскільки він наразі не може розслідувати злочин агресії, коли йдеться про Україну.

Євродепутати додали, що після створення трибунал мусить мати юрисдикцію розслідувати злочини не лише володимира путіна та політичного й військового керівництва росії, але й олександра лукашенка та його наближених у білорусі.

Quote«Щодо відповідальності за злочин агресії, то наразі російські лідери не можуть бути притягнуті до відповідальності перед будь-якою міжнародною юрисдикцією», — заявив єврокомісар із питань юстиції Дідьє Рейндерс 17 січня напередодні голосування.

Він нагадав, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі не має юрисдикції щодо російських керівників і вищого військового керівництва за напад на Україну.

Quote«Можливий трибунал, створений для судового переслідування злочину агресії, муситиме мати достатньо міжнародний характер, щоб відмовитися від імунітету в законний спосіб і діяти від імені міжнародної спільноти», — підкреслив Рейндерс.

Напередодні, 18 січня, євродепутати вкотре закликали канцлера Німеччини Олафа Шольца нарешті передати Україні танки Leopard 2. За звіт про реалізацію Спільної політики безпеки та оборони (CSDP) за 2022 рік проголосували 459 депутатів Євросоюзу.

Також 407 голосами «за» Європарламент закликав до жорсткішої відповіді на російські загрози європейській безпеці.

Quote«Європейська безпека різко погіршилася через війну росії в Україні. ЄС має збільшити та пришвидшити військову допомогу Україні й покращити функціонування її оборонної політики, продовжуючи та посилюючи співпрацю з НАТО», — підкреслив євродепутат від Бельгії Том Ванденкенделаєр.
Подякувати 🎉