Facebook Pixel

Європарламент погодив надання Україні 18 млрд євро допомоги у 2023 році

Після того, як Угорщина наклала вето на первинну пропозицію, депутати Європарламенту погодилися зі зміненим регламентом, що дозволяє перерахувати Україні пакет допомоги у розмірі 18 мільярдів євро.

Парламент прийняв запропоновану Радою ЄС зміну в регламенті «Макрофінансова допомога плюс» за допомогою так званої термінової процедури. Зміна дозволяє 26 державам-членам виступати гарантами кредиту як альтернатива бюджету ЄС.

Довгостроковий кредит, який надається на пільгових умовах, але за умови проведення реформ, буде призначений для фінансування найважливіших державних послуг, включаючи утримання лікарень, шкіл та забезпечення житлом. Він також покликаний допомогти підтримати макроекономічну стабільність та відновити інфраструктуру в Україні, яка зазнає постійних атак з боку росії.

Контекст. Європарламент схвалив кредит для надання короткострокової фінансової допомоги Україні 24 листопада, але Рада ЄС не змогла знайти одностайної підтримки. Щоб полегшити виплату кредиту в січні 2023 року, Рада 10 грудня представила змінений варіант пакету, з яким погодилася Угорщина і який парламент вважав за прийнятий.

Подякувати 🎉