Facebook Pixel

Єврокомісія не продовжила заборону на експорт українського зерна

Єврокомісія не продовжила тимчасову заборону на експорт українського зерна до Польщі, Румунії, Словаччини, Болгарії та Угорщини. Про це інформує пресслужба Єврокомісії.

Заходи з обмеження експорту зерна з України завершуються 15 вересня 2023 року.

Quote«Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи (зокрема, наприклад, систему експортного ліцензування) протягом 30 днів, щоб уникнути стрибків цін на зерно», — йдеться в повідомленні.

Від 16 вересня 2023 року Україна має почати запроваджувати ефективні заходи з контролю за експортом чотирьох груп сільськогосподарської продукції, наголосили в ЄК. Відповідний план дій держава має надати 18 вересня 2023 року.

Quote«Європейська комісія утримуватиметься від запровадження будь-яких обмежень, доки діятимуть і повністю працюватимуть ефективні заходи з боку України», — зазначили в Єврокомісії.

Що відомо про ситуацію з експортом українського зерна?

Нагадаємо, у травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпака та соняшнику з України до Польщі, Болгарії, Словаччини, Румунії та Угорщини. На початку червня заборона була продовжена до 15 вересня 2023-го.

Попри відміну заборони, експорт зерна можуть відновити не всі перелічені країни. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявляв, що уряд Польщі ухвалить рішення про заборону імпорту українського зерна починаючи з 15 вересня 2023 року, не дивлячись на рішення Єврокомісії.

А от Румунія та Словаччина схиляються до підтримки України в питанні експорту зерна. Але остаточне рішення вони ще не прийняли, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Подякувати 🎉