Facebook Pixel

ЄС заборонить рф ввозити предмети розкоші, зокрема авто, через білорусь в обхід санкцій

росія знайшла лазівку, як імпортувати розкішні авто через білорусь в обхід санкцій. ЄС готується посилити обмеження проти рф, щоб повністю заборонити росії імпортувати військові товари, предмети розкоші та газ. Про це пише Financial Times.

Quote«Люди з оточення лукашенка, які мали зв’язки з росією, отримали велику вигоду. Вони збагачувались ... Ми також знаємо, як предмети розкоші потрапляють до росії – через білорусь», – сказав Вітіс Юрконіс, литовський політолог.

Хто потрапить під посилені санкції ЄС проти росії та білорусі

Євросоюз вже ввів санкції проти режиму білоруського президента олександра лукашенка, проте вони слабші, ніж проти рф. Тому росія використовувала білорусь, щоб імпортувати військові товари і предмети розкоші в обхід санкцій.

Нові обмеження ЄС передусім спрямують на боротьбу з обходом санкцій. Водночас ЄС заборонить експорт до та через білорусь військових товарів та скрапленого природного газу. Також ЄС припинить імпорт діамантів з білорусі у рамках заборони на каміння російського походження, йдеться у проєкті, з яким ознайомилось FT.

Як росія імпортувала розкішні авто через білорусь

У січні 2024 року до білорусі надійшли машини і автозапчастини з ЄС на $268 млн порівняно з сумою $50 млн, яка була у січні 2022-го. Найбільше товарів надходило з Німеччини і Польщі.

Митники ЄС вважають, що білоруські компанії стали ключовою частиною російських контрабандних мереж, які постачають нові розкішні західні автомобілі до росії. Експорт до білорусі найбільше зріс у найдорожчих категоріях автомобілів, які потрапили під санкції ЄС.

За даними FT, росія ввезла один Rolls-Royce Cullinan Black Badge вартістю $630 тис., який виготовили наприкінці 2022 року. Також щонайменше 28 люксових авто Mercedes-Benz моделі Maybach потрапили до росії через білоруських постачальників у 2023-му. Середня ціна цих машин – $217 тис.

Quote«Для росіянина отримати машину в білорусі – не проблема. Невеликій митній службі Литви було важко впоратися зі складною системою заборонених товарів під час перевірки вантажів, що йдуть до білорусі, а запобігти обходу санкцій було дуже великим навантаженням», – сказала прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте.

За даними Вільнюса, митниця відмовилась оформляти товари 39 тис. разів і надіслала понад 15 тис. звітів про ризики обходу санкцій іншим державам-членам ЄС.

За словами Шимоніте, у чинних санкціях є чіткі прогалини, які має закрити Євросоюз, застосувавши обмеження проти росії і білорусі на однаковому рівні.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉