Facebook Pixel

ЄС притягатиме порушників санкцій проти рф до кримінальної відповідальності

З 19 травня 2024-го у Євросоюзі діятимуть нові правила покарань за недотримання санкцій, що прирівнюють до кримінальних правопорушень. Зокрема, ЄС забезпечить кримінальні розслідування та судові переслідування порушників. Про це повідомили у Єврокомісії.

Quote«Оскільки путін продовжує свою незаконну агресію проти України, надзвичайно важливо, щоб санкцій ЄС дотримувались, а порушення цих заходів було покарано. Нові правила також полегшать державам-членам конфісковувати деякі із заморожених активів тих, хто підтримує війну», – зазначила Вера Йоурова, віцепрезидентка з питань цінностей і прозорості Єврокомісії.

Що передбачають нові правила покарань за порушення санкцій ЄС

Нові правила покарань за порушення санкцій ЄС передбачатиме можливість кримінального розслідування та судового переслідування порушників у всіх країнах Союзу. До переліку кримінальних правопорушень за недотримання санкцій увійдуть, зокрема:

  • порушення заборони на перетин кордону;
  • ембарго на постачання зброї;
  • надання заборонених або обмежених економічних і фінансових послуг,
  • передача коштів, які повинні бути заморожені, третій стороні;
  • надання неправдивої інформації, щоб приховати кошти, які мають бути заморожені.

За новими правилами, правоохоронні органи ЄС зможуть легше заморожувати і конфісковувати активи підсанкційних осіб. Також Союз закриє лазівки для обходу санкції і збільшить покарання за їх порушення.

Quote«Зміцнюючи спроможність правоохоронних органів виявляти та конфіскувати незаконне майно, ЄС обмежить можливості злочинців підтримувати та розширювати свою незаконну діяльність на корумповані органи влади та проникати в економіку», – йдеться у повідомленні Єврокомісії.

До 20 травня 2024-го усі держави-члени ЄС мали впровадити нові правила щодо порушення санкцій у своє законодавство.

Нагадаємо, ЄС готує 14-й пакет санкцій проти росії, його основна мета – боротьба з обходом росією чинних обмежень.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉