Facebook Pixel

Євросоюз готує 14-й пакет санкцій проти росії

Євросоюз готує 14-й пакет санкцій проти росії, який можуть ухвалити навесні 2024 року. Основна мета нових обмежень – боротьба з обходом росією чинних санкцій. Про це пише «Радіо Свобода» з посиланням на слова віцепрезидента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса.

Що відомо про новий 14-й пакет санкції ЄС проти росії

Quote«Ми розпочали підготовку 14-го пакету санкцій проти рф, який мають ухвалити навесні 2024-го. Він, ймовірно, включатиме широкий перелік обмежувальних заходів, спрямованих на боротьбу з обходом – наприклад, у морському секторі, оскільки росія продовжує намагатися порушувати верхню межу цін на експорт нафти», – заявив Домбровскіс.

За його словами, ЄС також шукає шляхи, як зупинити обхід санкцій через західні дочірні компанії, що працюють у країнах за межами Європи.

Quote«Материнські компанії ЄС, які зберігають вплив на бізнес-операції своїх закордонних дочірніх компаній, можуть нести відповідальність за операції, які здійснюють ці компанії», – сказав Домбровскіс.

Як у Євросоюзі оцінюють ефективність санкцій проти рф

Віцепрезидент Єврокомісії визнав, що санкції проти росії могли б працювати ще ефективніше.

Quote«З низки причин короткостроковий вплив санкцій виявився менш вираженим, ніж очікувалося, однак вони все ж призвели до збільшення витрат для російської економіки», – зазначив Домбровскіс.

За його словами, у цілому росія порівняно швидко зуміла налагодити нові торгові шляхи. Вона збільшила торгівлю з країнами, які не вводять санкції, такими як Китай, Індія, деякими країнами Близького Сходу та іншими.

Прямий експорт до росії з ЄС та інших країн, які ввели санкції, скоротився. Водночас росія змогла експортувати підсанкційні товари через треті країни, що не входять до ЄС, і через дочірні компанії європейських компаній, які працюють за межами ЄС.

Нагадаємо, у лютому 2024-го ЄС ухвалив останній 13-й пакет санкцій проти росії, до якого увійшли понад 100 фізичних та юридичних осіб, обмеження для Північної Кореї та експортні обмеження на деякі технології та електроніку.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉