Facebook Pixel

Як росія обходить санкції і продовжує імпортувати чипи з Заходу для військової промисловості

У 2023 році рф імпортувала мікросхеми американського та європейського виробництва на суму понад $1 млрд, попри санкції, спрямовані на блокування постачання сучасних чипів для російського ВПК.

Про це пише Bloomberg із посиланням на засекречені документи митниці рф.

За даними агенції, понад половину імпортованих напівпровідників у перші дев’ять місяців минулого року виготовили провідні американські та європейські компанії на кшталт Intel, AMD, Analog Devices, Infineon та інші.

Читайте також:
Як Орбан тролить Євросоюз

Проте немає жодних доказів, що вони порушували санкції. Компанії припинили бізнес в росії ще на початку широкомасштабного вторгнення, запровадили політику дотримання обмежень та співпрацюють з регуляторами у боротьбі з незаконним експортом.

Як росія імпортує підсанкційні чипи

Основний шлях потрапляння заборонених чипів до РФ — реекспорт з третіх країн через посередницькі компанії, зокрема з Китаю, Туреччини та ОАЕ. США та ЄС намагаються закрити ці канали, зосередившись на ключових технологіях подвійного призначення, використовуваних російською армією.

У напівпровідниковій галузі значну частину продажів обробляють дистриб'ютори. Виробники не завжди зобов’язані слідкувати, кому саме посередники продають їхню продукцію.

Загалом у перші дев’ять місяців 2023 року росія імпортувала чипів на $1,7 млрд. З них $1,2 млрд — продукція 20 провідних компаній, решта $500 млн — інших виробників.

Лідерами імпорту є мікросхеми Intel, Analog Devices та AMD. Також до топу 20 увійшли китайські та тайванські компанії.

У другій половині року обсяги скоротилися, що свідчить про певну ефективність санкцій, однак вони досі вищі за довоєнний рівень. З 2021 року в Росії спостерігається тенденція до зменшення загальної кількості та ваги поставок чипів. Це може означати, що РФ переплачує за обхід санкцій або змінила структуру імпорту чипів після початку війни.

Нагадаємо, в ракеті «Іскандер», яка вдарила по Чернігову, знайшли чотири іноземні компоненти.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉