Facebook Pixel

Євросоюзу все ще потрібен російський газ – регулятор ЄС

Євросоюз все ще має імпортувати російський скраплений природний газ (LNG), щоб уникнути енергетичного шоку, навіть якщо блок намагається заборонити закупівлі палива з рф. Про це пише Financial Times з посиланням на Acer, регулятора енергетики ЄС.

Quote«Щоб стримати рекордний імпорт в Європу російського LNG, до цього слід підходити з обережністю, оскільки постачання трубопровідного газу з країни скоротиться наприкінці року. Зменшення імпорту з рф слід розглядати поступово», – сказали у енергорегуляторі ЄС.

Що відбувається з імпортом російського газу у ЄС

Хоча ЄС вдалося замінити російський трубопровідний газ LNG після повномасштабного вторгнення росії в Україну у лютому 2022-го, світовий газовий ринок все ще напружений, оскільки відмова від російського газу може вплинути на енергетику.

Здебільшого ЄС пом’якшив відхід від російського трубопровідного газу, збільшивши закупівлі LPG як всередині Блоку, так і в інших постачальників.

Натепер росія є другим за величиною постачальником LPG в Євросоюз після США. Частка росії становила 16% від загального імпорту газу у 2023 році. За даними Kpler, країни ЄС купили 15,5 млн тонн російського LPG у 2023-му, що майже на 40% більше, ніж у 2021-му.

Скільки російського газу імпортує Євросоюз. Джерело: FT

Скільки російського газу імпортує Євросоюз. Джерело: FT

Дипломати ЄС кажуть, що країни, включаючи Швецію, Фінляндію та країни Балтії, наполягають на тому, щоб ЄС негайно повністю заборонив російський LPG. Такий крок мають одностайно узгодити усі держави-члени Блоку. План відмови від російського газу планують лобіювати в Єврокомісії наступного тижня, пише FT.

Quote«Це особливо важливе питання для країн навколо Балтійського моря», – сказав один дипломат ЄС.

Але паливо з рф імпортують такі країни, як Франція, Іспанія та Бельгія, а частина його продається до Німеччини та її центральноєвропейських сусідів.

У Acer вважають, що тимчасові обмеження поставок газу, включаючи LPG, з росії та білорусі можуть вдарити по довгострокових контрактах на постачання, укладених до лютого 2022-го.

Quote«Порушення таких контрактів може змусити європейські компанії заплатити значні штрафи», – зазначили у регуляторі.

Регулятор підкреслив, що припинення поставок газу з росії через Україну в ЄС у 2024-му скоротить поставки газу в Блок на 13,6 млрд кубометрів, або приблизно на 4% від загального споживання 2023 року.

Закінчення контракту на транзит газу припинить потоки по одному з двох маршрутів трубопроводу, що залишилися з росії до Європи; інший шлях іде по Чорному морю до Туреччини та Болгарії.

Загалом європейський імпорт газу з росії впав приблизно на дві третини від рівня до повномасштабного вторгнення, навіть якщо поставки перейшли з трубопроводів на LPG.

Офіційні особи ЄС закликали європейські компанії не купувати російський LPG зараз, коли обсяги зберігання газу досягли рекордного рівня, а ціни знизилися з піку, який був після вторгнення.

Нагадаємо, ЄС заборонив імпорт російської нафти та вугілля, а Єврокомісія запропонувала припинити весь імпорт викопного палива з росії до 2027 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉