Facebook Pixel

росія імпортувала з ЄС військових товарів на понад €450 млн за 9 місяців 2023

росія продовжує імпортувати з Євросоюзу товари для військової техніки, попри санкції. Товари на €488 млн надійшли з ЄС за дев’ять місяців 2023-го, решту рф імпортувала через треті країни. Про це пише Bloomberg.

Які країни допомагали рф обходити санкції ЄС проти торгівлі товарами військового призначення

Серед країн, які брали участь в обході санкцій ЄС, була Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати, Сербія, Китай, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан і Вірменія

Quote«Хоча офіційна торгівля ЄС із росією товарами військового призначення впала після початку повномасштабної війни, різко зріс експорт цих товарів із блоку до третіх країн», – пише Bloomberg.

Протягом останніх місяців ЄС та його союзники розробляли санкції проти торгівлі товарами військового призначення. До них входять, зокрема, напівпровідники та електроніка, які використовують у ракетах та в інших військових системах, або які необхідні для їхнього виробництва.

За даними Київської школи економіки, з січня по жовтень 2023-го росія імпортувала військові товари на $ 8,77 млрд із переліку, подібного до списку ЄС.

Quote«Більшість цієї торгівлі відбувається через мережі тисяч невеликих компаній за межами ЄС, переважна більшість з яких – у Китаї, і часто через кілька етапів у різних юрисдикціях», – повідомляє Bloomberg.

Поставки важко відстежити, оскільки вони мають мережу з кількох постачальників, а іноді й перепродавців, які можуть користуватися старими запасами.

Quote«Частина торгівлі відбувається всередині блоку. Держави-члени, які відповідають за застосування санкцій, і компанії, свідомо чи ні, роблять надто мало, щоб зупинити це», – заявили чиновники ЄС.

За словами одного чиновника ЄС, дочірні компанії та субпідрядники деяких європейських компаній, які працюють за кордоном, виробляли підсанкційні товари та експортували їх до росії через посередників у середніх країнах.

Великі виробники товарів військового призначення неодноразово заявляли, що дотримуються всіх обмежень і не експортують до росії.

Водночас правила ЄС дозволяють експортувати до рф товари, які можуть використовуватися як у військових, так і в цивільних цілях, зокрема, на гуманітарні потреби, здоров’я, стихійні лиха та медичне використання.

Quote«Між вторгненням росії в лютому 2022-го і груднем 2023-го десяток держав-членів, включаючи Німеччину, Францію та Італію, надали ліцензій на такі товари на понад €560 млн. За той же період було відхилено запити на понад €2 млрд».

Винятки не застосовуються до експорту товарів для оборонної промисловості росії та інших чутливих секторів, таких як енергетика та авіація.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉