Facebook Pixel

Китай потроїв імпорт нафти з рф у лютому 2024

У лютому 2024 року Китай, найбільший у світі імпортер нафти, потроїв імпорт сирої нафти з росії до 168 барелів на день порівняно з 53 тис. барелів у 2023-му. Про це пише Bloomberg.

Водночас Індія відновила імпорт російської нафти після зупинки у грудні-січні. Але її обсяги зменшилися до 119 тис. барелів на день зі 140 тис. барелів у 2023-му.

Згідно з даними нафтотрейдерів, китайські нафтопереробники купили вантажі російського бренду нафти Sokol з лютневої поставки зі знижкою приблизно у 50 центів за барель до контрольних показників вартості ICE Brent. Сорт нафти Sokol є менш розповсюдженим, ніж ESPO, тому зниження ціни на нього викликає інтерес у трейдерів.

В Індії занепокоєні новими санкціями проти рф, тому з імпортом російської нафти виникають складнощі. Зараз майже 15 млн барелів Sokol, які мають транспортувати в Індію, знаходяться на танкерах, що простоюють біля берегів Малайзії та Південної Кореї. У Bloomberg повідомили, що судна майже не рухаються.

Нагадаємо, після повномасштабного вторгнення Китай та Індія стали найбільшими споживачами російської нафти, включаючи ESPO та Sokol. Західні країни ввели обмеження цін на поставки нафти. Спочатку східні покупці уникали поставок з рф, але з кінця 2023-го індійські нафтопереробники зіткнулися з проблемами з платежами та розбіжностями у цінах на нафту.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉