Facebook Pixel

Росіяни переорієнтували експорт нафти та газу на Китай та Індію у 2023

У 2023 році росія переорієнтувала експорт нафти та газу з ЄС на Китай та Індію, обійшовши економічні санкції. Про це пише Reuters з посиланням на слова віцепрем'єра рф Олександра Новака.

Quote«Обмеження й ембарго на постачання нафти та газу рф в Європу та США лише прискорило процес переорієнтації наших енергетичних потоків рф», – сказав Новак.

За його словами, росія вже почала налагоджувати зв’язки з країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону до того, як Захід запровадив санкції проти москви у лютому 2022 року.

Він сказав, що частка Європи в російському експорті сирої нафти впала до 4-5% з приблизно 40-45%.

Quote«Нашими основними партнерами є Китай, частка якого зросла близько до 45-50%, та Індія. За два роки загальна частка поставок до Індії досягла 40%, до цього поставок майже не було», — сказав віцепрем’єр рф.

Про групу провідних виробників нафти ОПЕК+ Новак сказав, що росія дотримується своїх зобов'язань щодо скорочення поставок і очікує, що наступного року ціна на нафту Brent складе $80-85 за барель, що відповідає поточному рівню.

У листопаді 2023 року США також ввели санкції проти проєкту природного газу Arctic LNG 2, який очолює російська компанія «Новатек». Іноземні акціонери призупинили участь у проєкті і відмовились від зобов'язань фінансувати поставки заводу.

Тоді «Новатек» оголосила форс-мажорну ситуацію щодо поставок СПГ з проєкту.

Новак сказав, що перший майданчик проєкту вже почав виробляти СПГ, а перші поставки очікуються у першому кварталі 2024 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉