Facebook Pixel

російський експорт до ЄС скоротився на $70 млрд за півроку

російський експорт до ЄС зменшився на $70 млрд у першому півріччі 2023 року за топ-50 позиціями.

Про це повідомляє Команда підтримки реформ Мінекономіки, посилаючись на дані Євростату.

Найбільше падіння було зафіксовано у сегменті вуглеводнів, зокрема газу, сирої нафти та нафтопродуктів, що становить близько $63 млрд.

російський експорт до ЄС скоротився на $70 млрд за півроку + інфографіка

російський експорт до ЄС скоротився на $70 млрд за півроку + інфографіка

російський експорт до ЄС скоротився на $70 млрд за півроку + інфографіка Thumb

Гірша ситуація з напівфабрикатами зі сталі та заліза. Попри те, що ця група перебуває під санкціями, вона і надалі приносить росії близько $1 млрд валютних доходів протягом півріччя.

Прогнозується, що експорт цієї групи досягне близько $2 млрд до кінця 2023 року. У 2021 році загальний імпорт з цієї категорії в ЄС із рф становив $3 млрд.

Помітні зміни відзначаються і в обсягах експорту рідкоземельних металів, зокрема нікелю та платини, де спостерігається втрата приблизно $1,3 млрд.

Попри те, що алмази наразі лише обговорюються у дванадцятому пакеті санкцій, офіційна статистика експорту вказує на суттєве падіння імпорту цієї продукції, зменшившись на $0,9 млрд.

Старший проєктний менеджер команди підтримки реформ Мінекономіки Сергій Майданевич зазначив, що обсяг імпорту товарів з рф до ЄС поступово зменшується. Це стосується не лише санкційних товарів.

Quote«Іноді існують протилежні тренди, як, наприклад, з алмазами та напівфабрикатами зі сталі та заліза – групами, які не підпадають під санкції та показують різну динаміку. Це вказує на зміни на окремих товарних ринках та адаптацію європейських компаній і покупців до нових умов. Цікаво, що, наприклад імпорт електроенергії з рф впав з $517 млн до $18 млн. Фактично ситуація залежить від типу товарного ринку, можливостей і бажання європейських закупівельників змінювати постачальників», – повідомив він.

Хто входить до команди підтримки реформ Мінекономіки (Reform Support Team, RST)

Команда складається з українських фахівців, які не є державними службовцями. Їхнє завдання — надавати цільову технічну підтримку Міністерству економіки у розробці та впровадженні пріоритетних реформ.

Проєкт фінансується через мультидонорський рахунок для стабілізації та сталого розвитку України (MDA) Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), при цьому грантодавцями є країни та організації, такі як Австрія, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Швеція, Швейцарія, Велика Британія, США та Європейський Союз — який є найбільшим донором.

Раніше The Page повідомляв, уряд рф не може відновити доходи від нафти та газу.

Подякувати 🎉