Facebook Pixel

Росія не отримує гроші за експорт нафти до Туреччини через санкції

Останні санкції США проти росії уповільнили деякі платежі у торгівлі рф з Туреччиною. Зокрема, росія не може отримати гроші за експорт нафти. Про це пише Reuters з посиланням на сім власних джерел.

Quote«Санкції США мають на меті зменшити доходи рф – але так, щоб не блокувати потоки російської нафти на світові ринки та уникнути підвищення цін на бензин у США напередодні виборів президента», – пише Reuters.

Однак, за словами нафтотрейдерів, проблеми з оплатою, подібні до турецьких, вже зупинили постачання російської нафти до Індії та ускладнили постачання до ОАЕ і Китаю.

Джерела Reuters повідомили, що проблеми з коштами за нафту пов’язані з тим, що турецькі банки перевіряють бізнес і посилюють вимоги до російських клієнтів. Вони не зупинили постачання сирої нафти до Туреччини, а затримали лише невелику кількість вантажів.

Quote«Справжня проблема виникає не з коштами, які Туреччина має сплатити, а з грошима, які вона отримує. Це свідчить, що турецькі банки не визначили позицію щодо санкцій проти рф», – сказало джерело.

Джерело в російській нафтовій компанії повідомило, що експортери нафти з рф не отримували платежів від Туреччини протягом двох-трьох тижнів.

Quote«Стало важко отримувати деякі платежі за імпорт з росії, особливо після нових санкцій наприкінці грудня. Деякі платежі були зірвані. Попередньо узгоджені методи розрахунків довелося змінити або відкласти оплату, але поставки продовжилися. Деякі проблеми можуть виникнути», – сказало турецьке джерело Reuters.

За даними Reuters, турецький експорт до росії впав на 39% у річному вимірі – до $631 млн у січні 2024 року. Протягом 2023-го він зріс на 16,9%, до $10,9 млрд.

Імпорт із росії впав у січні 2024 року на 20,2%, до $4 млрд, а протягом 2023-го – на 22,5%, до $45,6 млрд.

У 2022 році імпорт сирої нафти з росії зріс більш ніж удвічі, до 12 млн тонн. У січні-листопаді 2023 року росія поставила до Туреччини 8,9 млн тонн нафти, що на 20% менше, ніж у 2022-му, але це все ще перевищує «довоєнний» середній показник.

Росія є найбільшим експортером сирої нафти та дизельного палива до Туреччини. рф поставила 8,9 млн тонн сирої нафти та 9,4 млн тонн дизельного палива до Туреччини за 11 місяців до листопада 2023 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉