Facebook Pixel

Як Туреччина не впустила 5 військових кораблів рф в Чорне море на початку вторгнення

Туреччина заборонила прохід 5 військових кораблів рф через протоки Босфор і Дарданелли до Чорного моря 28 лютого 2022 року, використовуючи право, надане Конвенцією Монтре 1936 року. Згідно з цією конвенцією, військовим кораблям воюючих країн заборонено проходити через протоки.

Про це повідомив керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Він нагадав, що міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомив, що росія заявила про свій намір направити чотири кораблі через протоки Чорного моря 27-28 лютого, три з яких не мали реєстрації на базах у даному регіоні.

Чавушоглу зазначив, що Туреччина висловила рішучий протест та закликала росію не відправляти кораблі — і судна повернулися.

За даними Моніторингової групи, мова йшла про:

  • великий протичовновий корабель (564) Admiral Tributs, Тихоокеанський флот РФ (PF), guided-missile destroyer Udaloy-class;
  • великий протичовновий корабель (бортовий номер 626) Vice-Admiral Kulakov, Північний флот РФ (NF), guided-missile destroyer Udaloy-class;
  • ракетний фрегат (431) Admiral Kasatonov (Північний флот РФ (NF), Admiral Gorshkov class frigate АБО ракетний фрегат (494) Admiral Grigorovich, (Чорноморський флот — BSF), guided missile frigate Krivak V-class;
  • розвідувальний корабель Kildin (BSF) або розвідувальний корабель Vasiliy Tatishchev (BF).
  • Була також інформація про те, що в списку міг бути один з 2-х ракетних підводних човнів Чорноморського флоту, що перебували в Середземному морі.


Зауважимо, що це рішення Туреччини було прийняте внаслідок потужного дипломатичного тиску України.

Quote«За нашими даними, вже в перший день нападу рф – 24 лютого 2022 року – посольство України в Анкарі спрямувало декілька жорстких нот з вимогою негайно заборонити переміщення турецькими протоками військових російських кораблів», – зазначив Клименко.

Він додав, що Туреччина скористалася не Конвенцією Монтре для обґрунтування своїх дій. Стаття 19 цієї конвенції говорить про те, що в разі війни військові судна воюючих держав можуть повертатися на свої бази, навіть якщо існує заборона проходу.

Туреччина вказує на дві інші статті як підстави для своїх дій:

  • Стаття 20: під час війни, коли Туреччина є воюючою стороною, положення статей 10-18 (які регулюють проходження військових кораблів через Босфорський проток) не застосовуються, і прохід військових кораблів визначається винятково на розсуд турецького уряду.
  • Стаття 21: якщо Туреччина вважає, що їй загрожує безпосередня небезпека війни, вона має право застосовувати положення статті 20 цієї Конвенції. Це дозволяє ухвалювати рішення щодо проходження військових кораблів відповідно до власної оцінки небезпеки.

Клименко наголосив, що для України вкрай важливо, щоб Туреччина продовжувала використовувати свій «розсуд» при регулюванні проходження військових кораблів через Босфорську протоку.

«Це має велике значення через потенційну можливість для росії перебазувати до Чорного моря додаткові ракетні кораблі. До складу Чорноморського флоту рф нещодавно увійшов новий ракетний корвет «Меркурій» Steregushchiy-class corvette, зараз він перебуває в Середземному морі.

У лютому 2022 року росії не вдалося перебазувати додаткові потужні ракетні кораблі до Чорного моря через обмеження Туреччини. Це створило проблеми для можливої десантної операції на українському узбережжі Чорного моря.

Якщо Туреччина робить виняток для українських тральщиків, то важко уявити, як вона може уникнути подібного винятку для ракетних кораблів Чорноморського флоту, які припливають з Середземного моря», – резюмував Клименко.

Раніше The Page повідомляв, що росія використовує торговельні судна для перевезення військової техніки та озброєння в Чорне море через Босфор.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉