Facebook Pixel

Індія планує відмовитись від імпорту зброї з рф

Міністр закордонних справ росії сергій лавров тисне руку міністру закордонних справ Індії Субрахманьяму Джайшанкару

Міністр закордонних справ росії сергій лавров тисне руку міністру закордонних справ Індії Субрахманьяму Джайшанкару

Індія прагне дистанціюватися від свого найбільшого постачальника зброї після того, як здатність росії постачати боєприпаси та запасні частини була обмежена через війну в Україні, але вона повинна діяти обережно, щоб уникнути зближення москви з Китаєм. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на індійські джерела.

Найбільший у світі імпортер зброї повільно повертається на Захід, оскільки Сполучені Штати прагнуть зміцнити зв’язки в Індо-Тихоокеанському регіоні, сподіваючись стримати зростання Китаю, позбавивши Південну Азію від традиційної залежності від росії.

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, протягом останніх двох десятиліть росія постачала 65% зброї, закупленої Індією на суму понад $60 млрд, але війна в Україні прискорила поштовх до диверсифікації її збройової бази.

Quote«Ми навряд чи підпишемо будь-яку велику військову угоду з росією. Це була б червона лінія для Вашингтона», — сказав експерт з росії дослідницького центру New Delhi Observer Research Foundation Нандан Уннікрішнан.

Росія публічно закликала Індію посилити оборонні зв'язки, але прем'єр-міністр Нарендра Моді зосередився на внутрішньому виробництві із західними технологіями, кажуть експерти та офіційні особи.

Індія планує витратити майже $100 млрд на оборонні замовлення протягом наступного десятиліття, заявив її міністр оборони.

Минулого року Індія та Сполучені Штати підписали угоду з General Electric про виробництво в Індії двигунів для забезпечення своїх винищувачів, що стало першою подібною поступкою США стороні, яка не є союзником.

Індія також планує прискорити технологічне співробітництво та спільне виробництво в різних сферах, починаючи від повітряних сил і закінчуючи розвідкою.

Зв’язки Індії зі Сполученими Штатами посилюють занепокоєння через Китай, оскільки їхні війська перебувають у протистоянні на гімалайському кордоні з 2020 року, коли в одному з найкривавіших за п’ять десятиліть зіткнень загинули 24 солдати.

Сусіди, які володіють ядерною зброєю, воювали в 1962 році, але їхній кордон довжиною понад 3200 км досі є предметом суперечок.

Делі доведеться «йти по тонкій лінії» у відносинах з росією, оскільки припинення співпраці підштовхне москву ближче до Пекіна.

Quote«Купівля зброї купує вам вплив», — сказав один з індійських чиновників у відставці.

Джерела зазначають, що в Індії не розвіялися побоювання, чи зможе росія і далі постачати запчастини до військової техніки на тлі того, що війна в Україні затягується.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉