Facebook Pixel

ЄС готується повністю зупинити дію Угоди про спрощений візовий режим із рф

Європейська комісія офіційно затвердила положення про повне припинення дії Угоди ЄС про спрощення візового режиму з рф. Інформацію про це було опубліковано на офіційному сайті ЄК.

Quote«Така країна, як росія, що веде загарбницьку війну, не має претендувати на спрощення візового режиму, доки вона проводить свою деструктивну зовнішню політику та військову агресію щодо України, демонструючи повну зневагу до міжнародного порядку, заснованого на правилах», — наголосили у Єврокомісії.

Зазначається, що припинення дії Угоди про спрощений візовий режим також є «відповіддю на підвищення ризиків і загроз інтересам безпеки Союзу та національній безпеці держав-членів унаслідок військової агресії росії проти України».

Відтепер громадяни рф не матимуть привілейованого доступу до ЄС, а оформлення візи до країн-членів Союзу стане тривалим, дорогим і складним процесом.

Quote«Держави-члени матимуть широкі повноваження щодо розгляду заявок на короткострокові візи від громадян росії та зможуть забезпечити ретельніший контроль щодо громадян росії, які подорожують у ЄС. ЄС залишатиметься відкритим для певних категорій заявників на візу, які подорожують з основними цілями, зокрема, членів сімей громадян ЄС, журналістів, дисидентів і представників громадянського суспільства», — наголосили у Єврокомісії.
Quote«Візова політика ЄС є ознакою довіри – довіри, яку Росія повністю підірвала своєю неспровокованою та невиправданою агресією проти України. Поки російські військові продовжують агресію щодо країни-кандидата на вступ до ЄС, російські громадяни не можуть користуватися спрощенням подорожей до Європи. ЄС знову демонструє свою непохитну єдність у своїй відповіді на військову агресію росії», — заявили у ЄК.

Як тепер відбуватиметься процес оформлення віз для громадян рф

Після припинення дії Угоди про спрощення візового режиму ЄС з рф до громадян Росії, які звертаються за короткостроковою візою до Шенгенської зони, застосовуватимуться загальні правила Візового кодексу. А саме:

  • вищий візовий збір — він зросте з 35 євро до 80 євро для всіх заявників;
  • збільшений час розгляду заявки на візу: стандартний кінцевий строк ухвалення консульствами рішення щодо візових заявок збільшиться з 10 до 15 днів. Цей період може бути подовжений максимум до 45 днів в окремих випадках, коли необхідний додатковий розгляд заявки;
  • більш обмежувальні правила щодо багаторазових віз: заявники більше не матимуть легкого доступу до віз, дійсних для багаторазових в’їздів до Шенгенської зони;
  • довший перелік підтверджувальних документів: заявники муситимуть надати повний перелік підтверджувальних документів під час подання заяви на отримання візи. Вони більше не матимуть переваг спрощеного списку, включеного до Угоди про спрощення візового режиму.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉