Facebook Pixel

Як в Україні оцінюють заколот пригожина: рімейк Смутних часів та руйнація міфів

Які наслідки заколот очільника ПВК Вагнер євгенія пригожина матиме для росії, путіна та самого пригожина і чи наблизить цей невдалий мятєж перемогу України в війні проти рф? На ці питання відповіли військові та політичні експерти під час круглого столу у Military Media Center 29 червня.

ПВК Вагнера транзитом через білорусь буде повертатись в Африку – Чорногор

Після заколоту пригожина ПВК Вагнера фактично припинила існування. Рядовим вагнерівцям запропонували укласти контракти з міноборони рф. Керівництво, скоріш за все, разом з пригожиним вже перебралось в білорусь: на них зав’язані операції по всьому світу, тому їх чіпати не будуть, впевнений Ярослав Чорногор, директор програми Ради зовнішньої політики «Українська призма».

Ярослав Чорногор

Ярослав Чорногор — директор програми Ради зовнішньої політики "Українська призма”

Білорусь буде використана як транзитна зона, щоб перекинути вагнерівців в Африку – та повернутись до старого прибуткового бізнесу ПВК, який приносить кремлю неоподатковані надприбутки. 

Можливо, частина бойовиків залишиться на території білорусі – лукашенко обіцяв залучити їх як інструкторів для армії рб. Проте йдеться навіть не про сотні бойовиків з 25-тисячної (за словами пригожина) приватної армії.

Чорногор вважає, що є і інший варіант, більш фантастичний: Вагнер побудує табір поблизу кордону росії та рб. А це означатиме нову точку напруженості між двома країнами.

Заколот пригожина зруйнував всі міфи про росію – Шульга

Внаслідок заколота сам володимир путін втратив фльор непереможного злого генія. Це побачили не лише в Україні, а й в росії, де фактично все тримається на цьому образі, підкреслює Олександр Шульга, керівник Інституту конфліктології та аналізу росії.

Олександр Шульга

Олександр Шульга — керівник Інституту конфліктології та аналізу росії

"Ми побачили руйнування міфу про російську непереможну державну машину. Побачили абсолютний хаос, параліч, нерозуміння, що робити. Міф про захист цієї державної машини теж зруйнований. Всі розбіглися: чеченські батальйони не доїхали, Золотов з росгвардії обіцяв захистити москву, але озброєні вагнерівці пройшли, як ніж крізь масло, майже крізь всю росію до москви. Це побачили і на Заході – та зробили власні висновки».

путін втратив нюх, і всі це бачили – Попов

Внаслідок заколоту євгенія пригожина зміни в росії будуть тектоничними, і головною є ослаблення путіна. Про це заявив Ігор Попов, експерт з політичних питань Українського інституту майбутнього.

Ігор Попов

Ігор Попов — експерт з політичних питань Українського інституту майбутнього

«путін втратив нюх, і всі це побачили»

Він вважає, що російські еліти використали пригожина для початку транзита влади та переформатування системи ухвалення політичних рішень.

Багато хто в верхівці рф, включаючи військове керівництво, могли мати власні плани щодо заколоту. Наприклад, посилити спецслужби та відійти від одноосібного керівництва путіна.

В рф давно є люди, які штовхають путіна до помилок. Більше того, Захід про цих людей знає і з ними контактує, впевнений Ігор Попов. Проте офіційно ніхто в США чи ЄС ніколи не визнає, що революційні зміни в росії провокують ззовні.

пригожин та рімейки Смутних часів XVII століття – Мустафін

За 24 роки правління путіна в рф відбулась деградація навіть паростків громадянського суспільства, звернув увагу Олексій Мустафін, медіаексперт та медіаменеджер.

Олексій Мустафін

Олексій Мустафін — медіаексперт та медіаменеджер

Невдалий заколот пригожина він називає рімейками подій XVII століття в росії – так званих Смутних часів – та порівнює марш Вагнера на москву з бунтами та походами Лжедмитрія, отаманів Болотнікова, Степана Разіна, Булавіна, Уса.

До 24 лютого 2022 року в світі існував міф про велику росію, незрозумілу силу з чіткою стратегією. Проте насправді горизонт планування в рф вкрай низький.

Наразі стратегія та тактика всіх великих гравців всередини росії направлена на власне виживання, впевнений Мустафін. Заколот пригожина став «спонтанною реакцією на ситуацію зменшення кормової бази», коли всі павуки у банці змушені боротись за виживання.

пригожин, як новий Троцький, очікує на свій льодоруб – Мусієнко

Політична кар’єра очільника ПВК Вагнера закінчилась. Після усунення від управління власним силовим блоком він не матиме шансів, заявив в коментарі The Page Олександр Мусієнко, голова правління громадської організації «Центр військово-правових досліджень».

Олександр Мусієнко

Олександр Мусієнко — голова правління громадської організації «Центр військово-правових досліджень»

«Він нагадує Троцького. Питання лише, чи дочекається він на свій льодоруб, чи ні. Не думаю, що пригожин особисто зараз буде на щось претендувати. Його виб’ють з управління в ПВК Вагнера – і невідомо, чи вагнерівці вдруге йому повірять, чи підуть за ним. А без силового блоку він не матиме жодних шансів».

На його думку, заколот пригожина матиме великі наслідки для росії. По-перше, це неминуче послаблення влади путіна та його непохитного авторитета. Друге – посилення внутрішнього протистояння і розборок різних крил влади між собою. Третє – протистояння між елітами.

Quote«У них вже почалось полювання на відьом, будуть відсторонювати офіцерів. Буде пертурбація в штабах, в командуванні. Вони зараз шукатимуть: хто пригожину інформацію передавав, хто йому допомагав, недовіра зростатиме. Для України це добре, тому що завжди часті кадрові ротації в армії призводять до погіршення управління військами. Певна деморалізація російських військ буде позначатися на їхньому стані, фрустрація неминуча», – нагадує Олександр Мусієнко.

Він вважає, що існують два сценарія розвитку подій в росії. Перший – це м’яке усунення путіна від влади та її транзит, наприклад, до шойгу. Так в 1999-м єльцина замінили на того ж путіна. Другий сценарій означатиме громадянську війну. Головне, що обидва варіанти наближатимуть перемогу України.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉