Facebook Pixel

Східноєвропейські союзники по НАТО говорять, що «вагнерівці» в білорусі створюють проблеми

Президент Польщі Анджей Дуда, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Фото: Reuters

Президент Польщі Анджей Дуда, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Фото: Reuters

Східноєвропейські країни НАТО у вівторок попередили, що переміщення російських найманців групи «Вагнера» до білорусі призведе до посилення регіональної нестабільності, але генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс готовий захистити себе від будь-якої загрози. Про це повідомляє Reuters.

Quote«Якщо «Вагнер» розмістить своїх серійних убивць у білорусі, усі сусідні країни зіткнуться зі ще більшою загрозою нестабільності», — заявив президент Литви Гітанас Науседа.
Quote«Це справді серйозно й дуже тривожно, і ми маємо ухвалити дуже сильні рішення. Це вимагає дуже, дуже жорсткої відповіді НАТО», — додав президент Польщі Анджей Дуда.

Керівник ПВК «Вагнера» євген пригожин прибув до білорусі у вівторок відповідно до угоди, укладеної президентом лукашенком, що припинила заколот найманців у росії в суботу. Російський диктатор володимир путін заявив, що бійцям «Вагнера» запропонують переселитися туди на вибір.

Голова НАТО Столтенберг сказав, що ще занадто рано говорити про те, що це може означати для союзників по НАТО, і підкреслив посилення оборони східного флангу Альянсу останніми роками.

Quote«Ми надіслали чітке повідомлення москві та Мінську, що НАТО тут, щоб захистити кожного союзника, кожен дюйм території НАТО. Ми вже збільшили нашу військову присутність у східній частині Альянсу, і ми ухвалимо на майбутньому саміті подальші рішення щодо зміцнення нашої колективної оборони за допомогою більшої кількості сил високої готовності та більших можливостей», – сказав Столтенберг.

Він заявив: заколот показав, що «незаконна війна» путіна проти України поглибила розбіжності в росії.

Quote«Водночас ми не маємо недооцінювати росію. Тому ще важливіше, щоб ми й надалі надавали підтримку Україні», — наголосив генсек НАТО.

Анджей Дуда своєю чергою висловив надію, що загроза, яку представляють найманці «Вагнера», буде на порядку денному саміту всіх 31 членів НАТО у Вільнюсі 11 — 12 липня 2023 року.

Подякувати 🎉