Facebook Pixel

Навіщо лукашенку «вагнерівці» — ISW

Навіщо лукашенку «вагнерівці» — ISW

Навіщо лукашенку «вагнерівці» — ISW

Білоруський диктатор лукашенко хоче посилити свою армію найманцями з ПВК «Вагнера», які нещодавно вчинили заколот у рф. Про це йдеться в щоденному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

На думку аналітиків, лукашенко, ймовірно, хоче встановити жорсткий контроль над будь-якими силами «Вагнера», які прямують до білорусі. Диктатор уже підкреслював, що ПВК не відкриватиме вербувальні пункти в білорусі. Водночас білорусам і, ймовірно, іншим громадянам буде дозволено вступати до структур «Вагнера» в білорусі.

За словами лукашенка, найманці передусім виступатимуть партнерами з навчання та консультування білоруських військових. Вони краще навчені, ніж білоруські військовослужбовці, і зможуть передати свій бойовий досвід.

Quote«Білорусь не має нещодавнього досвіду проведення широкомасштабних операцій або організації навчань вище за батальйонний рівень. Основним джерелом знань і досвіду Білорусі для більш високої оперативної діяльності є організовані росією навчання, як-от регулярні навчання «Захід», «Щит Союзу» та «Непорушне братство», – йдеться у звіті.

Експерти припускають, що Лукашенко може спробувати використати «вагнерівців» у білорусі, щоб зменшити накопичену структурну залежність своїх збройних сил від армії РФ у виконанні більш високих оперативних функцій.

Лукашенко може спробувати використати групу «Вагнера», щоб допомогти відновити втрачений потенціал білоруської армії. Розпуск білоруськими військовими об’єднаного сухопутного командування у 2011 році фактично підпорядкував їхні війська Західному військовому округу рф.

Водночас аналітики зазначають значають, що незрозуміло, наскільки успішними можуть бути ці зусилля. Оперативне підпорядкування білоруських військових російському Генштабу було де-факто реальністю протягом багатьох років, і переломити такі глибокі інституційні зв’язки буде важко, якщо навіть і можливо. Утім, криза стабільності нового російського режиму може створити нові можливості для Мінська.

Подякувати 🎉