Facebook Pixel

Уряд Угорщини відмовився зустрітися з сенаторами США в Будапешті

Уряд Угорщини відмовився зустрітися з сенаторами США в Будапешті, щоб обговорити вступ Швеції до НАТО. Угорщина – єдина країна з 31 члена НАТО, яка не підтвердила заявку Швеції на вступ до Альянсу. Про це пише The Washington Post.

Двопартійна делегація сенаторів США 18 лютого 2024 приїхала з офіційним візитом до Будапешта. Проте всі члени уряду Угорщини відмовилися зустрітися з американцями.

Сенатори оголосили, що спрямують до Конгресу спільну резолюцію, яка засуджує ймовірний відступ від демократії в Угорщині та закликає уряд прем’єр-міністра Віктора Орбана зняти блокування вступу Швеції до НАТО.

Quote«Зі вступом Швеції до НАТО Угорщина та ваш прем’єр-міністр зроблять велику послугу націям у всьому світі», – сказав американський сенатор Том Тілліс на пресконференції у посольстві США в Будапешті.

Джин Шагін, представниця демократів, додала, що те, що ніхто з угорського уряду не зустрівся з послами США, «розчаровує». Але вона оптимістично налаштована, що заяву Швеції на вступ до НАТО подадуть на ратифікацію, коли угорські чиновники знову зберуться 26 лютого 2024-го.

Раніше у лютому сенатор США Бен Кардін розглядав перспективу запровадити санкції проти Угорщини за її останні дії та назвав Орбана «найменш надійним членом НАТО».

Прем’єр міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що згоден, щоб Швеція стала частиною НАТО, але законодавці від його партії не підтримують це рішення через заяви шведських політиків щодо стану демократії в Угорщині.

Нещодавно Орбан заявив, що законодавча влада Угорщини може скоро пом'якшити ставлення до цього питання:

Quote«Це хороша новина, що наша суперечка зі Швецією наближається до завершення. Ми рухаємося до ратифікації вступу Швеції до НАТО на початку весняної сесії парламенту», – сказав Орбан.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан неодноразово намагався завадити переговорам щодо вступу України до ЄС. А також Орбан блокував фінансову допомогу Україні від ЄС.

Подякувати 🎉