Facebook Pixel

Основна частина води з Каховського водосховища витече протягом тижня – експерт

Спорожнення Каховського водосховища займе декілька днів. Про це в інтерв’ю The Page розповів завідувач кафедри гідроенергетики, теплоенергетики та гідравлічних споруд Національного університету водного господарства та природокористування, д.т.н., професор Олександр Рябенко.

«Водосховище не може бути повністю спорожнене, бо частина води знаходиться нижче отворів, які утворилися після підриву. Нижній рівень пошкоджень визначає ту кількість води, яка може витекти. Судячи по фото з інтернету, один пролам досить великий, а там, де будівля ГЕС, висота руйнувань не дуже велика, тому там проходить менша кількість води», — зазначив він.

За словами гідроенергетика, протягом тижня основна частина води має зійти.

На думку Олександра Рябенка, в повоєнний час гребля повинна бути відновлена, і не обов’язково на цьому ж місці. «Вона дуже потрібна. Раніше Каховська ГЕС виробляла значну частину електроенергії для півдня України. Вона працювала на єдину енергетичну систему України. До речі, до повномасштабної війни вже звучали пропозиції реконструкції Каховського гідровузла: хотіли побудувати поряд з Каховською ще одну ГЕС», — розповів він і додав, що після звільнення цієї території треба буде проаналізувати пошкодження.

Коментуючи можливий вплив катастрофи на об’єднану енергосистему України, Олександр Рябенко зазначив, що після захоплення станції російськими загарбниками ГЕС не працювала, і українська енергосистема обходилась без електроенергії від неї, так само, як без електроенергії від Запорізької АЕС. «Енергосистема України працює і працюватиме надійно, але засмучує сам факт руйнування ГЕС і великої шкоди для населення, господарства та екології. Це наша земля, наші об’єкти та наші люди», — додав гідроенергетик.

Подякувати 🎉