Facebook Pixel

Новорічний календар 2023-2024. Які святкові вихідні очікують на українців і хто працюватиме 1 січня

В Україні розпочинається цикл зимових свят. The Page з’ясовує, коли і як країна відзначатиме Святого Миколая, Різдво, Водохреще і чи будуть у громадян новорічні вихідні 2023-2024.

1

Свята у грудні 2023 року

У 2023 році з 1 вересня Православна церква України перейшла на новоюліанський календар. Відтоді в Україні деякі релігійні свята відзначаються за новим стилем. В їхньому числі наступні свята у грудні:

  • День Святого Миколая: 6 грудня замість 19 грудня;
  • Різдво: 25 грудня замість 7 січня;
  • День преподобної Меланії (в народі Щедрий вечір, Маланки) — 31 грудня замість 13 січня.

Вочевидь, ще не всі громадяни знають, коли буде Святий Миколай 2023. А саме цей день в Україні розпочинає передноворічні свята.

Зазвичай на Святого Миколая в українських містах відкривають ялинки. До повномасштабної війни головну ялинку країни засвічували на Софійській площі у Києві 19 грудня з гучним святкуванням. Але у грудні 2023 року встановили ялинку на Софійській площі раніше — напередодні Святого Миколая за новоюліанським стилем. Як і минулого року, святкувань і традиційного ярмарку тут не буде, адже під час повномасштабної війни це недоречно.

На Софійській площі у Києві встановили ялинку

На Софійській площі у Києві встановили ялинку

За українськими традиціями Святий Миколай приносить чемним дітям подарунки, а нечемним — різочки. Адже батькам 6 грудня варто не забути привітати своїх малят.

Наступне свято у грудні — Різдво Христове. Це офіційне державне свято, а 2023 рік стає першим, коли Різдво в Україні православна церква святкує за новоюліанським календарем 25 грудня. Різдву передує Святвечір (Святий Вечір), який відзначають 24 грудня. Тоді за українськими традиціями до стола подають 12 пісних страв. Нагадаємо, різдвяний піст у 2023 році триває з 15 листопада до 24 грудня.

Напередодні Нового Року 31 грудня 2023-го українці відзначатимуть Щедрий вечір, або Маланки. В цей день прийнято колядувати і «водити козу» — тобто ходити юрбою ряжених від хати до хати.

2

Вихідні дні у грудні 2023 року

В Україні додатковим вихідним днем з 2017 року має бути 25 грудня, коли відзначається офіційне державне свято — Різдво. Проте на час дії воєнного стану в Україні призупинено низку положень Кодексу законів про працю. У зв’язку з цим офіційних святкових вихідних під час воєнного стану немає.

Оскільки воєнний стан в Україні триває, офіційні вихідні дні 2023 року — виключно суботи та неділі. Таким чином, вихідні у грудні 2023 року: 2-3, 9-10, 16-17, 23-24, 30-31 числа.

Різдво, яке в Україні є державним святом і у 2023 році припадає на понеділок, буде звичайним робочим днем. Проте Святий вечір українці мають можливість відзначити у вихідний день — неділю.

Ялинка 2023 року на Софійській площі. Фото: Марія Бабенко

Ялинка 2023 року на Софійській площі. Фото: Марія Бабенко

3

Свята у січні 2024 року

Офіційним державним святом в Україні є Новий рік — 1 січня. За народними традиціями в цей день за новоюліанським календарем відтепер відзначають Василя. Тим часом 7 січня, коли Православна церква України раніше відзначала Різдво, у 2024 році вже не є офіційним святковим днем.

Тобто свята у січні 2024 року в Україні є наступними:

  • Новий рік, Василя: 1 січня;
  • Водохреще: 6 січня.

Водохреще в Україні символізує закінчення зимового святкового циклу і повернення до буденного життя. За традицією деякі відчайдухи цього дня пірнають в ополонку. 2024 року Водохреще Православна церква України вперше відзначатиме не 19 січня, як раніше, а 6-го. Напередодні, 5 січня, за традицією відбудеться другий Святий вечір, або голодна кутя.

Водохреще під Києвом. Фото: Марія Бабенко

Водохреще під Києвом. Фото: Марія Бабенко

4

Вихідні дні у січні 2023 року

Від початку повномасштабної війни українці вже звикли виходити на роботу у державні свята — День Конституції, День Незалежності тощо. Минулого року 1 січня випало на неділю, тому незручностей громадяни не відчули. 1 січня 2024 року — понеділок, який в умовах воєнного стану має бути звичайним робочим днем.

Тобто, як і в грудні 2023 року, вихідні у січні 2024-го — виключно суботи та неділі: 6-7, 13-14, 20-21, 27-28.

Головна ялинка 2022 року у Києві. Фото: Марія Бабенко

Головна ялинка 2022 року у Києві. Фото: Марія Бабенко

5

У кого будуть новорічні вихідні 2023-2024, а хто працюватиме 1 січня

Quote«Календаря офіційних вихідних дотримуються державні установи, а також компанії, в яких працюють профспілкові організації, — пояснює The Page Олександра Томашевська, податкова консультантка Київського центру підтримки і розвитку бізнесу. — Приватні компанії працюють тоді, коли є потреба. Тобто переважає бізнес-підхід: якщо є замовлення, працює банківська система і платежі опрацьовуються, буде працювати і бухгалтерія, і відділ продажу, і доставка. Все залежить від того, чи є виручка у цей період».

Тобто виходити на роботу 1 січня точно мають працівники держорганів і держпідприємств, а приватні компанії мають можливість вчиняти на свій розсуд.

Деякі бізнеси на свята працюють і отримують рекордний дохід

Деякі бізнеси на свята працюють і отримують рекордний дохід

Опитані The Page українці ставляться до робочого Нового Року по-різному. Зокрема, в Ощадбанку The Page повідомили, що 25 грудня та 1 січня працюватимуть у режимі звичайного робочого дня. Також 1 січня збираються виходити на роботу в страховій компанії ARX.

Quote«Особисто ми працювати не будемо ні 1, ні 2 січня, — каже директорка аналітичного центру «Ресторани України» Ольга Насонова. — Однак більшість рестораторів, яких я знаю, планують відкривати свої заклади 1 січня, але на кілька годин пізніше, ніж звичайно».

Тим часом в одній з IT-компаній The Page розповіли, що зберегли всі державні свята вихідними і додатково впровадили різдвяні канікули. Представники інших приватних компаній з різних галузей також підтвердили, що відпочиватимуть 1 та навіть 2 січня.

«Немає необхідності витягувати людей на роботу після того, як вони мало спали та ще й випили. Результат буде лише від'ємним. До того ж усі принесуть закуски з дому і все одно роботи не буде, як і клієнтів», — вважає В’ячеслав Черняховський, генеральний директор асоціації «Страховий Бізнес».