Facebook Pixel

Собор ПЦУ проголосував за новий календар: що змінюється

У Соборі Православної Церкви України, який відбувся у святому Соборі Святої Софії Київської, було ухвалено важливе рішення щодо переходу на новоюліанський календар.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на учасника Помісного Собору ПЦУ Дмитра Шаповалова.

На Помісному Соборі Православної Церкви України було оголошено ухвалення рішення про перехід на новоюліанський календар з величезною підтримкою. Зі 161 делегата, які брали участь у зборах, 156 проголосували за перехід, 5 виступили проти, і ніхто не утримався.

Митрополит ПЦУ Епіфаній оголосив, що з 1 вересня поточного року церква офіційно перейде на новий календар. Він зазначив, що календарна комісія вже завершила підготовку цього переходу, щоби мінімізувати будь-які практичні складнощі.

Новоюліанський календар

Після переходу на новий календар віряни будуть відзначати деякі свята за новоюліанським стилем в інші дати. Зокрема:

  • День святого Миколая будуть святкувати 6 грудня замість 19 грудня;
  • Різдво — 25 грудня замість 7 січня;
  • Собор Пресвятої Богородиці — 26 грудня замість 8 січня;
  • День преподобної Меланії (в народі Щедрий вечір, Маланки) — 31 грудня замість 13 січня;
  • Хрещення Господнє — 6 січня замість 19 січня;
  • Стрітення Господнє — 2 лютого замість 15 лютого.

При цьому визначати дату Великодня будуть як і раніше. Це також стосується Вознесіння та Трійці (у народі Зелені свята).

Зазначимо, що спочатку вважалося, що дата для святкування Різдва — 25 грудня або 7 січня — обиралася залежно від конфесії християнства. У першому випадку йдеться про святкування католиків, а у другому — православних. Проте насправді цей поділ у датах умовний — через використання різних календарів — григоріанського та юліанського.

При цьому дискусії про дату святкування Різдва в Україні загострилися після повномасштабного вторгнення Росії. Адже юліанський календар розглядається як пов'язаний з російською церковною культурою. Натомість новоюліанським календарем користуються ті Церкви, які підтримують нашу Помісну Церкву, а опоненти і насамперед РПЦ — дотримуються старого календаря.

Подякувати 🎉