Facebook Pixel

Верховний суд США дозволив Трампу балотуватися на президентських виборах

Верховний суд Сполучених Штатів Америки скасував рішення суду штату Колорадо і дозволив колишньому президенту Дональду Трампу брати участь у президентських виборах.

Про це повідомляє NBC News.

Суд штату Колорадо заборонив Трампу балотуватися відповідно до розділу 3 14-ї поправки до Конституції через спробу зірвати вибори у 2020 році, на яких переміг Джо Байден.

Положення забороняє балотуватися на різні посади особам, які раніше обіймали державні посади, а потім «брали участь у повстанні».

Суд визнав, що рішення щодо того, хто може балотуватися на федеральні посади, ухвалюється Конгресом, а не окремими штатами. Це означає, що рішення суду має чинність не тільки в Колорадо, а й у всіх інших штатах.

Таким чином, це рішення гарантує, що Трамп залишиться не лише у виборчому бюлетені в Колорадо, а й у Мені та Іллінойсі, де місцеві суди ухвалювали подібні рішення щодо колишнього президента.

Quote«Оскільки Конституція покладає на Конгрес, а не на штати, відповідальність за виконання розділу 3 проти всіх федеральних посадовців і кандидатів, ми скасовуємо рішення», – йдеться в рішенні.

Вирішуючи справу щодо цього питання, суд уникнув будь-якого аналізу або визначення того, чи були дії Трампа повстанням. Рішення було прийняте за день до внутрішньопартійних виборів у Колорадо.

Через кілька хвилин після винесення рішення Трамп написав великими літерами у своїй соціальній мережі: «Велика перемога для Америки!!!»

Раніше The Page повідомляв, що колишній президент Дональд Трамп позбавлений права обіймати посаду президента США і не може брати участь у праймеріз у Колорадо через його роль у нападі його прихильників на Капітолій США 6 січня 2021 року. Таке рішення ухвалив вищий суд штату.

Подякувати 🎉