Facebook Pixel

Суд відсторонив Трампа від президентських виборів 2024

Суд відсторонив Трампа від президентських виборів 2024

Суд відсторонив Трампа від президентських виборів 2024

Колишній президент Дональд Трамп позбавлений права обіймати посаду президента США і не може брати участь у праймеріз у Колорадо через його роль у нападі його прихильників на Капітолій США 6 січня 2021 року, постановив у вівторок вищий суд штату. Про це повідомляє Reuters.

Історичне рішення Верховного суду Колорадо, яке, ймовірно, буде розглянуто Верховним судом США, робить Трампа першим кандидатом у президенти, який вважається непридатним для перебування в Білому домі згідно з рідко використовуваним конституційним положенням, яке забороняє посадовцям, які беруть участь у повстанні, обіймати посади.

Рішення стосується лише праймеріз республіканців у Колорадо 5 березня, але воно може вплинути на статус Трампа в штаті на загальних виборах 5 листопада. Безпартійні прогнозисти виборів у США вважають Колорадо безпечним демократичним, а це означає, що президент Джо Байден, швидше за все, переможе у штаті незалежно від долі Трампа.

Трамп пообіцяв оскаржити це рішення у Верховному суді США, а суд Колорадо заявив, що відкладе дію свого рішення принаймні до 4 січня 2024 року, щоб дати можливість подати апеляцію.

Рішення готує основу для Верховного суду, який має розглянути, чи має Трамп право обіймати ще один раз президентську посаду.

Суд Колорадо дійшов висновку, що Конституція США забороняє Трампу, лідеру кандидатів від Республіканської партії в 2024 році, брати участь у виборах через його роль у підбурюванні насильства в Капітолії під час зустрічі законодавців для затвердження результатів виборів 2020 року.

Quote«Ми не робимо таких висновків легковажно. Ми пам’ятаємо про масштаб і вагу питань, які зараз стоять перед нами. Ми також пам’ятаємо про наш священний обов’язок застосовувати закон без страху чи прихильності і не залежачи від реакції громадськості на рішення, яких вимагає закон», — написали судді.

Кампанія Трампа назвала рішення суду «недемократичним».

Quote«Сьогодні ввечері Верховний суд Колорадо виніс абсолютно неправильне рішення, і ми негайно подамо апеляцію до Верховного суду Сполучених Штатів», — заявив речник кампанії Трампа.

Кампанія Байдена відмовилася від коментарів.

Виборці Колорадо

Справу порушила група виборців із Колорадо за сприяння правозахисної групи «Громадяни за відповідальність та етику у Вашингтоні» (CREW), які стверджували, що Трампа слід дискваліфікувати за підбурювання своїх прихильників до нападу на Капітолій у невдалій спробі перешкодити передачі президентської влади до Байдена після виборів 2020 року.

Quote«Рішення суду є не лише історичним і виправданим, але й необхідним для захисту майбутнього демократії в нашій країні», — заявив президент CREW Ной Букбіндер.

Суди відхилили кілька позовів, спрямованих на те, щоб не допустити Трампа до праймеріз в інших штатах. Верховний суд Міннесоти відхилив спробу дискваліфікувати Трампа з республіканських праймеріз у цьому штаті, але не ухвалив рішення щодо його права бути президентом.

Деякі захисники сподівалися, що справа в Колорадо сприятиме загальним зусиллям щодо дискваліфікації та потенційно поставить це питання на розгляд Верховного суду США.

Адвокати Трампа стверджували, що його промова перед прихильниками в день масових заворушень була захищена його правом на свободу слова, додавши, що поправка до конституції не стосується президентів США і що Конгрес повинен буде проголосувати, щоб дискваліфікувати кандидата.

Троє суддів Верховного суду Колорадо не погодилися з рішенням у вівторок.

Один із незгодних суддів, Карлос Самур, заявив, що судовий позов не є справедливим механізмом для визначення права Трампа брати участь у виборах, оскільки він позбавляє його права на належну судову процедуру, зазначивши, що суд присяжних не визнав його винним у повстанні.

Quote«Навіть якщо ми впевнені, що кандидат скоїв жахливі вчинки в минулому — насмілюся сказати, брав участь у повстанні, — має бути належна процесуальна процедура, перш ніж ми зможемо оголосити цю особу дискваліфікованою обіймати державні посади», — сказав Самур.
Подякувати 🎉