Facebook Pixel

ВАКС засудив колишнього міністра Злочевського до штрафу за хабар $6 млн

Вищий Антикорупційний суд визнав винним колишнього міністра екології України, власника Burisma Group Миколу Злочевського у наданні хабаря в розмірі $6 млн. Йому було призначено покарання у вигляді штрафу в сумі 68 тис. грн.

Про це пише пресслужба САП.

Чому Злочевському призначили таке покарання за хабар $6 млн

1 серпня 2023 року Злочевський уклав угоду з прокурором САП. Колишній міністр визнав свою провину та зобов’язався сплатити штраф у розмірі 68 тис. грн як покарання. Крім того, Злочевський передав 500 млн грн на допомогу ЗСУ для проєкту «Армія дронів». Також обвинувачений надав допомогу підрозділам ЗСУ у вигляді купівлі обладнання на загальну суму понад 160 млн грн.

Які запитання до вироку Злочевського за рекордний хабар

У громадської організації Transparency International Ukraine викликав сумнів цей вирок. У 2023 році прокурор САП змінив обвинувачення Злочевському з тяжкого злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 10 років із можливою конфіскацією майна (ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 369 КК), на нетяжкий злочин, за який передбачено максимальне покарання у вигляді позбавлення волі до 2 років (ч. 3 ст. 27 ч. 1 ст. 369-2 КК). Водночас Злочевського підозрювали та обвинувачували в тяжких злочинах, за які передбачалося реальне позбавлення волі на суттєвий строк.

До того ж САП раніше укладала угоди зі спільниками Злочевського — Мазуровою та Кічі. Злочевський уклав угоду третім у цій справі вже після надання викривальних показань засуджених Мазурової та Кічі. Лишається питання: що в такому разі нового Злочевський міг повідомити слідству, аби суттєво посилити позицію обвинувачення.

Також за умовами угоди Злочевський уже перерахував на ЗСУ 500 млн грн самостійно та ще 160,5 млн грн через третіх осіб. Однак, ми вже писали, що донат на ЗСУ не має прямого відношення до кримінального провадження й може враховуватися лише для особистісної характеристики обвинуваченого.

Як Злочевського спіймали на рекордному хабарі

3 червня 2020 року проти Злочевського було відкрито нову кримінальну справу щодо крадіжки коштів стабілізаційного фонду «Реал банк». Однак ексміністр вирішив закрити нову справу просто – нібито за допомогою хабаря НАБУ та САП у розмірі 165 млн грн. Однак зрештою це обернулося для нього новою кримінальною справою. 28 березня 2023 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) затвердив угоду про визнання вини між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та Андрієм Кічею, адвокатом Burisma Group, який і передавав хабар. Зараз Злочевський перебуває за кордоном.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉