Facebook Pixel

«Надрагаз» Злочевського планує розширити видобуток газу на Івано-Франківщині

ТОВ «Надрагаз» планує пробурити ще одну — 19-ту — свердловину Гуцульського газового родовища. Про це повідомляє реєстр з оцінки впливу на довкілля.

Деталі про роботу над бурінням свердловини Міндовкілля не опублікувало. Однак глибина 17 свердловини складала 850 м. Її пробурили роторним способом за допомогою бурових верстатів із дизельним приводом. Свердловина дає 8 — 9 тис. куб. м газу на добу. Тривалість буріння свердловини – 56 діб. Сюди входять будівельно-монтажні роботи, демонтажні роботи, підготовчі роботи до буріння, буріння та кріплення, випробування. Санітарно-захисна зона для таких робіт – 500 м.

Гуцульське газове родовище розташовано в селі Трач Косівського району Івано-Франківської області. Її розроблення почали у 2005 році з трьох свердловин. Наразі таких свердловин 18. Площа ліцензійної ділянки становить 58,12 кв. км, самого родовища – 6,8 кв. км.

Займається розробленням родовища ТОВ «Надрагаз». За даними Youcontrol, фірма входить до бізнес-групи «Burisma Group» ексміністра екології та природних ресурсів і ексзаступника секретаря РНБО при Януковичі Миколи Злочевського. Зокрема, з-поміж власниць ТОВ «Надрагаз» — доньки Злочевського Ганна та Карина.

Протягом 2022 року статки компанії Burisma Group впали з $540 млн до $500 млн.

Нагадаємо, що Микола Злочевський – український бізнесмен і політик. Тричі був нардепом України, двічі з яких проходив за списками Партії регіонів. Пік політичної кар'єри припав на 2010 – 2014 роки за президента Януковича. Злочевський спочатку обіймав посаду міністра екології та природних ресурсів, а потім з 2012 до 2014 року – заступника секретаря РНБО, який курував енергетичний блок.

У бізнесі займається газодобувною галуззю. Йому належить Burisma Holdings, яка входить до трійки найбільших газовидобувників України. З 2014 до 2019 року до ради директорів фірми входив син президента США Джозефа Байдена Хантер.

3 червня 2020 року проти Злочевського було відкрито нову кримінальну справу щодо крадіжки коштів стабілізаційного фонду «Реал банк». Однак ексміністр вирішив закрити нову справу просто – нібито за допомогою хабаря НАБУ та САП у розмірі 165 млн грн. Однак зрештою це обернулося для нього новою кримінальною справою. І першим місцем у списку найбільших хабарів в історії України (відомих широкому загалу). У підсумку 28 березня 2023 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) затвердив угоду про визнання вини між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і Андрієм Кичею, адвокатом Burisma Group, який і передавав хабар. Сам Злочевський зараз заочно заарештований і перебуває за кордоном.

Водночас сім’я Злочевського й далі активно заробляє на держпідрядах. Зокрема, фірма зятя Злочевського Андрія Кучкова ТОВ «УкрГазРесурс» отримала від державних і комунальних підприємств 8,7 млрд грн за поставлений газ і електроенергію.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉