Facebook Pixel

«Укрнафтобуріння» втратило ліцензію на Сахалінське родовище. АРМА чекає на рішення Верховного суду

ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння», що належало Ігорю Коломойському, втратило ліцензію на розробку перспективного Сахалінського родовища газу у Харківській області. Проте АРМА, яке управляє компанією з квітня, не розриватиме договір на управління до рішення Верховного суду України, повідомляють в Агентстві з розшуку та менеджменту активів.

30 листопада 2023 року Шостий апеляційний адміністративний суд анулював спеціальний дозвіл «Укрнафтобуріння» на користування надрами за позовом Держгеонадр. В «Укрнафтобурінні» впевнені, що суд поверне ліцензію: 4 грудня компанія вже подала касацію, яка може розблокувати діяльність на Сахалінському родовищі.

Quote«АРМА не має наміру шукати нового управителя активами «Укрнафтобуріння», допоки чинний управитель не вичерпав юридичні можливості врегулювання наявної ситуації. Тільки у разі рішення Верховного суду про остаточну втрату спецдозволу договір управління може бути достроково розірвано», – підкреслили в АРМА.

Компанія припинила видобуток газу на родовищі 1 грудня.

АРМА, як керуюча компанія, вже звернулася до податкової та Держгеонадр за офіційною позицією.

Quote«Рішення суду стало несподіванкою. У нас були дуже сильні юридичні позиції, але щось пішло не так, верховенства права не відбулося», – цього тижня заявив Forbes т.в.о. голови правління «Укрнафтобуріння» Олег Мальчик, який очолив компанію пів року тому.

Наразі Держгеонадр може оголосити новий конкурс на Сахалінське родовище.

Що відомо про «Укрнафтобуріння»

У квітні 2023-го корпоративні права компаній Коломойського в «Укрнафтобурінні» по суду передали до АРМА.

Ще у вересні націоналізована компанія заявляла, що до кінця 2023 року потроїть прибуток у порівнянні з 700 млн грн у 1-му півріччі. У 2022 році чистий прибуток «Укрнафтобуріння» сягнув 1,4 млрд грн (дані Opendatabot).

«Укрнафтобуріння» наразі видобуває близько 45 млн куб м природного газу на місяць, вважають в аналітичній компанії нафтогазового ринку ExPro Consulting. До 2022 року компанія видобувала 0,8-0,9 млрд куб. м на рік.

Що може бути з Сахалінським родовищем природного газу

У ExPro Consulting припускають, що за ліцензію на Сахалінське родовище можуть змагатися державні «Укргазвидобування», «Укрнафта» або приватні «ДТЕК Нафтогаз» та Burisma Миколи Злочевського, корупційного міністра екології при Януковичі.

У Forbes вважають, що інші компанії Злочевського «Еско-Північ» і «Системойлінженерінг», записані на його доньок, можуть отримати ліцензію на Сахалінське родовище навіть без конкурсу, тому що розробляють сусідні ділянки.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉