Facebook Pixel

Укрзалізниця провела тестовий інтермодальний рейс Клайпеда — Каунас — Київ

«Укрзалізниця» та литовська транспортна компанія LTG Cargo успішно протестували новий інтермодальний маршрут Клайпеда — Каунас — Київ. Рейс тривав 9 діб, за планом, маршрути триватимуть 5 діб. Про це повідомила пресслужба «Укрзалізниці».

Quote«Вантажі за маршрутом Клайпеда — Каунас перевозитимуться LTG Cargo у Литві та LTG Cargo Polska у Польщі. У пункті пропуску Медика (Польща) — Мостиська (Україна) напівпричепи з вантажем будуть перевантажувати з європейських на українські ширококолійні платформи та транспортуватися «Укрзалізницею» на термінал «Ліски» у Києві. Звідси вантажі можуть розподілятися по країні автомобільним транспортом», — повідомив член правління АТ «Укрзалізниця» Вячеслав Єрьомін.

Напівпричепи з вантажем спочатку доставили на Каунаський інтермодальний термінал з Клайпедського морського порту, де їх завантажили на залізничний рухомий склад. За 9 днів вантаж прибув до Києва.

За словами Єрьоміна, нині клієнти LTG Cargo та її партнери перевозять вантажі через пункти Мостиська — Медика, Ягодин — Дорогуськ та Ізов — Грубешув на кордоні з Польщею. Більшість вантажів – це нафта, нафтопродукти та сільськогосподарська продукція.

Вантажі за цим маршрутом можна транспортувати не лише з/до морського порту Клайпеда, але й в будь-яку точку країн Балтії.

В «Укрзалізниці» очікують, що цей маршрут з Литви в Україну підійде також для транспортування добрив, ПЕТ-гранул, солі та інших вантажів – якщо на нього буде попит замовників. Своєю чергою, з України до Литви можна експортувати залізницею зернові культури, будівельні матеріали, продукти харчування та напої.

Quote«Для порівняння, наразі затор на автошляхах цього маршруту може тривати до двох тижнів і більше. Сподіваємося, що ми зможемо скоротити час перевезення вантажів залізницею ще на кілька днів. Сьогодні ми можемо доставляти напівпричепи з вантажем утричі швидше, ніж автомобільним транспортом», — уточнив керівник LTG Cargo Егле Шіме.

За потреби партнери можуть запровадити регулярний маршрут поїздів у цьому напрямку. LTG Cargo і «Укрзалізниця» готові надати локомотиви та спеціалізовані платформи для перевезення вантажів цим маршрутом.

Раніше «Укрзалізниця», австрійська залізнична компанія Rail Cargo Austria та німецький вагонний оператор VTG у рамках меморандуму між «Укрзалізницею» та RCA успішно провели тестовий інтермодальний рейс перевезення напівпричепів з Києва до Будапешта.

Компанія LTG Cargo входить до групи Литовської залізниці (Lietuvos geležinkeliai, LTG). Тестовий рейс провели через два місяці після офіційної зустрічі LTG Cargo та «Укрзалізниці» у вересні 2023-го.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉