Facebook Pixel

«Укрнафтобуріння» видобувало до зупинки 1,4 млн куб. м газу на добу

Видобуток «Укрнафтобуріння» зріс до зупинки на 250 тисяч куб. м — до 1,4 млн куб. м палива на добу.

Про це пише пресслужба Укрнафтовидобування.

Так, з 1 січня по 30 серпня середньодобова цифра компанії становила 1,142 млн кубометрів газу. У другому півріччі — вже за керівництва державної команди — видобуток зріс на 250 тисяч кубометрів — до 1,4 млн кубометрів палива на добу. За результатами 2023 року планувалося видобути 502 млн кубометрів газу. У 2022 році отримали 415 млн кубометрів.

30 листопада Шостий апеляційний адміністративний суд анулював дозвіл ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння», на розробку одного з найбільших в Україні Сахалінського родовища газу у Харківській області. Компанія припинила видобуток газу на родовищі 1 грудня.

Що відомо про «Укрнафтобуріння»

У квітні 2023-го корпоративні права компаній Коломойського в «Укрнафтобурінні» по суду передали до АРМА. У травні 2023 року компанія була націоналізована та передана «Укрнафті».

Ще у вересні націоналізована компанія заявляла, що до кінця 2023 року потроїть прибуток у порівнянні з 700 млн грн у 1-му півріччі. У 2022 році чистий прибуток «Укрнафтобуріння» сягнув 1,4 млрд грн (дані Opendatabot).

«Укрнафтобуріння» наразі видобуває близько 45 млн куб м природного газу на місяць, вважають в аналітичній компанії нафтогазового ринку ExPro Consulting. До 2022 року компанія видобувала 0,8-0,9 млрд куб. м на рік.

Що відомо про карну справу стосовно Сахалінського родовища

Нагадаємо, що суд арештував корпоративні права трьох підприємств: ТОВ «Сахалінське», ТОВ «Сіріус-1» і ТОВ «Іст Юроуп Петролеум». Їх підозрюють у незаконному привласненні газу Сахалінського нафтогазового родовища. Активи підприємств передали в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Останні належать нардепу від «Батьківщини» Віталію Данілову, екснардепу Ігорю Котвіцькому та Павлу Фуксу. Останній з 2021 року перебуває під санкціями РНБО.

Причинами арешту стала справа проти колишнього нардепа Ігоря Котвіцького, який, за даними Youcontrol, володіє часткою в ТОВ «Сахалінське». Політика звинувачують у привласненні сотень мільйонів гривень на незаконному видобутку газу із Сахалінського нафтогазового родовища. Експосадовець начебто «кришував» надання спецдозволів на видобуток газу з відвертим порушенням процедур. Також на папері штучно занижувалася кількість видобутого газу. Це відбувалося практично 20 років, у період із 2003 до 2022 рр. Тільки на розробленні родовища держава втратила 1 млрд грн. Поклади газу на Сахалінському родовищі становлять 15 млрд куб. м.

10 лютого співробітники СБУ та ДБР провели серію обшуків у керівництва компаній, кінцевими бенефіціарами яких є український олігарх Павло Фукс і Котвіцький. Під час обшуку було вилучено документи, які підтверджують незаконність господарських операцій, засоби зв’язку, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, документи, грошові кошти — понад $300 тис., 250 тис. євро та 1,5 млн грн, законність набуття яких перевіряється.


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉