Facebook Pixel

Україна може отримати боєприпаси за ініціативи Чехії у червні 2024

Україна може отримати боєприпаси, закуплені у країнах поза ЄС, за ініціативи Чехії у червні 2024 року. Про це пише Euractiv з посиланням на слова Томаша Пояра, радника прем’єр-міністра Чехії з нацбезпеки.

Quote«Мета нашої ініціативи – отримати боєприпаси на світових ринках, організувати фінансування та координувати доставку в Україну. Нашу безпеку не можна сприймати як належне», – заявив напередодні, 12 березня, прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Наразі понад 15 країн пообіцяли фінансувати закупівлю боєприпасів. Серед них Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція та Норвегія, а також неєвропейські союзники, такі як Канада.

Чехія працює як координатор поставок боєприпасів в Україну. Вона знаходить доступні боєприпаси в усьому світі, а інші країни надають необхідне фінансування. Після чого Чехія контролюватиме доставку на місця бойових дій в Україні.

За словами чеського прем’єр-міністра, вже офіційно підтвердили закупівлю 300 тис. одиниць снарядів і ще 200 тис. були обіцяні.

Quote«Я не хочу обіцяти неможливого, тому що навіть в ідеальній ситуації знадобляться місяці, щоб успішно доставити боєприпаси на передову, де вони найбільше потрібні», – сказав Фіала.

Щодо строків доставки боєприпасів в Україну радник прем’єра Томаш Пояр сказав:

Quote«Після укладення контракту на доставку боєприпасів в Україну піде кілька тижнів. Поставки можуть початись з червня», – зазначив він.

Як пише видання, координатори ініціативи очікують, що росія спробує зірвати поставки боєприпасів в Україну, тому всі інші деталі намагаються тримати в секреті.

Нагадаємо, у лютому 2024-го Чехія запропонувала закуповувати боєприпаси для України в третіх країнах, оскільки потужність виробництва боєприпасів у ЄС недостатнє.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉