Facebook Pixel

Держзрада, перешкоджання ЗСУ. Юристи попереджають про поширені наративи силовиків щодо бізнесу

Юристи, відповідаючи на питання The Page про посилення тиску на бізнес в Україні під час повномасштабного вторгнення, розповіли про таке поширене явище, як додаткова кваліфікація економічних злочинів за статтею «Державна зрада» тощо.

Quote«Дії, які раніше кваліфікувались як ухилення від сплати податків, зараз супроводжуються додатковою кваліфікацією — перешкоджання законній діяльності ЗСУ, державна зрада тощо, — розповідає про поширену практику силовиків Сергій Бойко, адвокат, радник юридичної фірми VB partners. — Додаткова кваліфікація зумовлює штучну зміну підслідності, і як наслідок — досудове розслідування здійснює не спеціально створений орган — БЕБ, а СБУ. Це призводить до посилення тиску, зокрема через маніпулятивні наративи силовиків про зраду та фінансування ворога. Репутаційні втрати від цього стають непоправними для бізнесу».

Раніше Михайло Флященко, адвокат Ario Law Firm, у колонці для The Page заявив про те, що недобросовісні правоохоронці можуть використати месенджери для провокацій, а саме — встановити контроль над засобами зв’язку й сфабрикувати докази про начебто зв’язки з державою-агресоркою тощо.

Quote«Безумовно, шукати та притягати до відповідальності тих, хто зрадив Україну, — критично необхідно, і правоохоронці, які добросовісно виконують це завдання, роблять надважливу справу. Проте трапляються й такі «служителі правопорядку», які через різні причини (для послужного списку, на виконання замовлення чи заради вимагання хабара тощо) не нехтують брудними методами», — попередив Флященко.

Уточнимо, в таких випадках відповідно до Кримінального кодексу України можна інкримінувати наступні статті:

  • 111 КК «Державна зрада»: максимальна санкція — довічне позбавлення волі з конфіскацією майна;
  • 111-2 КК «Пособництво державі-агресору»: максимальна санкція — 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна та правом обіймати певні посади;
  • 209 КК «Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом»: максимальна санкція — 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна та правом обіймати певні посади).

Наприклад, 4 січня 2024 року СБУ провела обшуки у компанії «Київгума», яка займається виробництвом тактичних аптечок та турнікетів. Адже за даними слідства, протягом 2022-2023 років «Київгума» начебто переправила до рф партії тактичних джгутів та бинтів на понад 40 млн грн. Проте особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку.

Обшуки в компанії «Київгума». Фото: пресслужба СБУ

Обшуки в компанії «Київгума». Фото: пресслужба СБУ

The Page має намір детально розібрати тему наїздів на бізнес. Якщо підприємцям, котрі зіткнулися з проявом свавілля, є що розповісти про це публічно чи анонімно, вони можуть написати редакції [email protected].

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉