Facebook Pixel
IT

Терміни відновлення роботи «Київстару» незрозумілі — Олександр Комаров

Поки що остаточні терміни відновлення роботи мобільного зв’язку «Київстару» незрозумілі. Про це заявив CEO компанії Олександр Комаров.

За його словами, оператор зазнав «надпотужної» хакерської атаки. Зараз усі спеціалісти компанії працюють над усуненням наслідків атаки, щоб якомога швидше відновити зв’язок.

Для з’ясування обставин та наслідків протиправного втручання в роботу мережі компанія звернулась до правоохоронців та спецслужб України. Комаров пообіцяв, що «Київстар» надасть компенсацію абонентам, у яких був відсутній мобільний зв’язок внаслідок атаки.

«Приносимо вибачення абонентам за тимчасові незручності та дякуємо за розуміння і підтримку», — сказав гендиректор компанії

Національний роумінг недоступний для абонентів «Київстару»

Після повідомлень про атаку на «Київстар» абоненти спробували вручну перемкнутися на інших операторів. Однак користувачі повідомили, що національний роумінг також недоступний.

За даними «Суспільного», мережа «Київстару» не може передавати інформацію про своїх абонентів іншим операторам внаслідок атаки.

«Проблема зі звʼязком вплинула і на інші сервіси, такі як нацроумінг», — повідомила пресслужба оператора.

В компанії додали, що працюють над відновленням цієї та інших послуг. Після усунення наслідків атаки «Київстар» обговорить з усіма мобільними операторами, як надалі можна вберегтися від аналогічних ситуацій та захистити користувачів від неочікуваних проблем зі звʼязком.

СБУ розслідує атаку на «Київстар»

За даними «Громадського», СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на «Київстар» за вісьмома статтями:

  • стаття 361 — несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж;
  • стаття 361-1 — створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їхнє розповсюдження або збут;
  • стаття 110 — посягання на територіальну цілісність і недоторканність України;
  • стаття 111 — державна зрада;
  • стаття 113 — диверсія;
  • стаття 437 — планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни;
  • стаття 438 — порушення законів та звичаїв війни;
  • стаття 255 — створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній.

У відомстві не виключають, що до кібератаки причетні російські спецслужби. Одразу після виникнення інциденту до офісу компанії прибула слідчо-оперативна група.

Крім того, кіберфахівці СБУ допомагають співробітникам «Київстару» та координують зусилля всіх держустанов, щоб якомога швидше відновити роботу мережі.

Вплив хакерської атаки на «Київстар» на роботу банків

Атака на «Київстар» призвела до непрацездатності невеликої частини банкоматів, POS-терміналів та інформативно-платіжних терміналів (ІПТ) «Ощадбанку». В банку зазначили, що повне відновлення відбудеться після ліквідації несправностей в мережі оператора.

Деякі банкомати та термінали ПриватБанку також можуть працювати нестабільно через відсутність зв’язку.

Крім цього, пообіді 12 грудня monobank повідомив про відбиття DDoS-атаки. Поки що незрозуміло, чи пов’язано це з атакою на «Київстар».

Раніше The Page писав, як абонентам «Київстару» залишатися на зв’язку.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉