Facebook Pixel

Мінюст США вперше порушив кримінальну справу проти воєнних злочинців з рф

Мінюст США проти воєнних злочинців з рф. Меррик Гарланд: Ми маємо довгу пам’ять. Ми не забудемо звірства рф в Україні.

Мінюст США проти воєнних злочинців з рф. Меррик Гарланд: Ми маємо довгу пам’ять. Ми не забудемо звірства рф в Україні.

Міністерство юстиції США вперше в історії висунуло звинувачення 4 російським військовослужбовцям у воєнних злочинах в Україні. Про це генеральний прокурор США Меррік Гарланд заявив на пресконференції 6 грудня 2023.

Quote«Ці звинувачення проти чотирьох пов’язаних з росією військовослужбовців є першими кримінальними звинуваченнями від Міністерства юстиції згідно зі статутом США про військові злочини. Вони також є важливим кроком до відповідальності за незаконну війну російського режиму в Україні. Наша робота ще далека від завершення», – підкреслив генпрокурор США.

Статут США про військові злочини вже 30 років надає американській юстиції повноваження переслідувати військові злочини проти американських громадян за кордоном.

Quote«Ця справа повинна показати, що Мінюст — і американський народ — мають довгу пам’ять. Ми не забудемо звірства в Україні. І ми ніколи не припинимо працювати над притягненням винних до відповідальності», – заявив Меррік Гарланд.

Наприкінці генпрокурор США нагадав, що раніше юристи США займалися пошуком та депортацією нацистських військових злочинців. Він нагадав про понад 130 справ проти таких злочинців, які десятиліттями жили неопізнаними – але правосуддя все одно їх наздогнало.

Quote«Історичне порушення кримінальної справи проти російських військовослужбовців: вперше в США на практиці застосовано принцип екстериторіальної юрисдикції стосовно воєнних злочинців», – прокоментувала Оксана Маркарова, посол України в США, додавши, що це стало можливим завдяки співпраці між генпрокурорами США та України та їх командами.

У чому США звинувачують військових злочинців з рф

5 грудня 2023 року у Східному окрузі Вірджинії юристи висунули звинувачення 4 російським військовим у військових злочинах проти громадянина США, який проживає в Україні, серед яких Гарланд назвав незаконне ув’язнення, тортури та нелюдське поводження.

За версією слідства, у квітні 2022 року офіцери зс рф Сурен Мкртчян і Дмитро Буднік та солдати Валерій і Назар скоїли військові злочини проти американського громадянина, який з 2021 року проживає в селі Милове на півдні України і не брав участь у війні росії проти України.

Після окупації Милового [можливо, йдеться про Милове Херсонської області] американця викрали російські військові. Жертву кинули на землю голим, зв’язали йому руки за спиною, направили йому в голову пістолет і били ногами, кулаками та ложами своїх пістолетів. Його загнали в будівлю, з якої окупанти зробили в’язницю, та помістили в комірчину – тюремну камеру.

Під час допиту його катували: били пістолетом, кулаками в груди та живіт. Погрожували розстрілом. З нього зняли одяг і фотографували, погрожуючи вбити.

Смертю американцю погрожував і сам Будник на допиті.

Потім Назар та інші співучасники вивели потерпілого на вулицю, повалили на землю і приставили пістолет до потилиці. Потерпілий вірив, що його збираються вбити.

В останній момент росіяни відвели пістолет, і куля пройшла повз голову американця. Після імітації страти жертву били та знову допитували, погрожуючи вбити.

Катування тривали 10 днів: його били, погрожували сексуальним насильством і стратою, змушували виконувати фізичну роботу, били ногами, кулаками по голові, грудях і животу.

Подякувати 🎉