Facebook Pixel

США вперше віддають Україні конфісковані кошти російського олігарха

Конфісковані в США російські активи вперше передадуть Україні для відбудови. Передавання першої частини цих коштів, що належали російському олігарху Костянтину Малофєєву, санкціонував у середу, 10 травня, Генеральний прокурор США Меррік Гарленд, повідомляє Reuters.

Quote«Хоча це перше передавання Сполученими Штатами конфіскованих російських коштів на відбудову України, воно не є останнім», — заявив генпрокурор.

Кошти Малофєєва в розмірі $5,4 млн суд США дозволив конфіскувати через звинувачення в ухиленні від санкцій, введених проти росії після повномасштабного вторгнення. Їх можна передати Україні згідно з бюджетною поправкою, ухваленою в грудні 2022 року.

Торік Міністерство юстиції США звинуватило російського олігарха Костянтина Малофєєва в порушенні санкцій, накладених на Росію після її вторгнення в Україну. Зокрема, він фінансував російських сепаратистів в окупованому Криму.

Контекст. США разом із союзниками станом на березень 2023 року заблокували або конфіскували понад $58 млрд активів, які належать або контролюються громадянами рф. Це стосується росіян, які потрапили під санкції.

Загалом на кінець 2022 року в різних куточках світу було заморожено російські активи — як приватні, так і державні — на щонайменше $300 млрд, однак питання з їхньою конфіскацією на користь Україні й досі не розв'язано.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉