Facebook Pixel

Святкові вихідні у травні 2024 року будуть не у всіх

Скільки додаткових вихідних на травневі свята у 2024 році. Обкладинка Олександра Шатова

Скільки додаткових вихідних на травневі свята у 2024 році. Обкладинка Олександра Шатова

Під час воєнного стану червоні дати календаря не є офіційними вихідними. Тому вихідні на травневі свята 2024 року будуть лише у суботу та неділю. Проте українцям варто врахувати, що деякі компанії можуть оголосити додаткові вихідні на власний розсуд. The Page розповідає, коли будуть вихідні у травні 2024-го.

Чи святкують зараз День праці та День перемоги

Традиційно на травневі свята багато українців планували коротку відпустку з виїздом на природу. Череда офіційних свят на Міжнародний день праці та День перемоги у Другій світовій війні створювала тиждень додаткових вихідних.

Проте за правилами воєнного стану міжнародне свято 1 травня буде вихідним, лише коли випадає на неділю. Цього року це середа, отже 1 травня буде офіційний робочий день.

День перемоги 9 травня в Україні скасовано ще 2016 року. Замість того для вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій війні обрано дату 8 травня, як у багатьох країнах світу. Це День пам’яті та примирення, коли проходять лише заходи з вшанування пам’яті, а не військові паради, як за радянських часів.

Державне свято 8 травня могло бути вихідним днем у мирний час. Але оскільки дата випадає на вівторок, це буде робочий день.

Чи буде додатковий вихідний на Великдень

Великдень завжди припадає на неділю. За законом у мирний час, якщо державне свято випадає на вихідний, понеділок оголошували додатковим вихідним. Проте зараз це правило скасовано.

Після Великодня 5 травня має бути робочий день.

Хто буде відпочивати на травневі свята

Крім загальних норм, законотворці дозволили приватним підприємствам створювати додаткові вихідні для своїх співробітників. У 2022 та 2023 роках багато бізнесів використовували таку можливість. Тому деякі сервіси працювали за скороченим графіком або були закриті у ці дні. Додаткові вихідні у травні 2024-го для приватних підприємств можуть бути такими:

  • 1 та 2 травня — на День праці
  • 6 травня — на наступний день після Великодня.

Це варто врахувати під час планування робочого тижня.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉