Facebook Pixel

Росіяни не дають перевести блок №5 на ЗАЕС у режим холодного зупину — що це означає

Що таке “холодний зупин” і як росіяни шантажують світ аварією на ЗАEC | The Page

Що таке “холодний зупин” і як росіяни шантажують світ аварією на ЗАEC | The Page

Російські окупанти не дозволяють перевести п’ятий блок Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) у режим холодного зупину. Це створює ризик важкої аварії протягом 27 годин після знеструмлення станції. Незалежна експертка з ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна розповіла SPEKA, що зробили росіяни для шантажу світу ядерної катастрофою.

Як зараз працює ЗАЕС та чому це небезпечно

Енергоблоки ЗАЕС не виробляють електроенергію від початку вересня 2022 року. П'ять з них перебувають у холодному зупині. Єдиний з шести енергоблоків, що залишається у гарячому зупині — блок №5. Він продовжує споживати дефіцитну воду зі ставка охолоджувача, який наповнювався водою з Каховського водосховища.

На початку зими два енергоблоки, п'ятий та шостий, залишалися у гарячому зупині. Це було потрібно, щоб вироблялася пара для постачання тепла та гарячої води в Енергодар.

10 березня Державна інспекція ядерного регулювання України видала рішення про переведення енергоблоків № 5 та 6 у холодний зупин без зазначення дати. Енергоблок №6 перевели у холодний зупин у квітні. А щодо п’ятого блоку 8 червня повторно ухвалили рішення, про те, що його треба негайно перевести в цей режим.

Підготовка до цього процесу займає у середньому чотири години, потім треба подавати велику кількість дистильованої води для охолодження, щоб витримувати графік зниження температури — 15 градусів на годину та знижувати температуру першого контуру. Загалом процедура займає близько 20 годин. Другий контур блоку — це сорочка реактора, і вода там також проходить підготовку.

Чим відрізняється «гарячий зупин» та «холодний зупин»

Якщо в холодному зупині температура першого контуру — 70 градусів, то у гарячому — 275 градусів. З гарячого зупину блок дуже швидко можна вивести на мінімально контрольовану потужність.

Російські окупанти понад рік контролюють ЗАЕС

Російські окупанти понад рік контролюють ЗАЕС

Тож росіяни зберігають п’ятий блок у стані гарячого зупину, щоб шантажувати світ. Тобто виводять на мінімально контрольовану потужність, потім вимикають чи обрізають лінію електропередач. Не потрібна ядерна зброя, якщо є енергоблок №5.

Є таке поняття, як важка аварія з розплавленням активної зони. Важка аварія, як на Фукусімі, сталася, коли не було зовнішнього енергопостачання, резервні дизель-генератори були затоплені цунами. Без охолодження ядерне паливо почало розігріватися.

За дуже високої температури починається цирконієва хімічна реакція з вивільненням великої кількості водню. А у випадку з воднем 4% об'ємних у повітрі – це вибух. Тож там стався водневий вибух.

Без зовнішнього енергопостачання енергоблок має переключитися на резервні дизель-генератори, яких там 20 стаціонарних і ще є мобільні. Якщо переключення не станеться, на енергоблоку у холодному зупині почнеться важка аварія з розплавленням активної зони за 8 діб, коли гарячий зупин — за 27 годин.

Чим росіяни забезпечують свій ядерний шантаж

Зараз, коли вода в ставку охолоджується, там великий обсяг води – 47 мільйонів кубічних метрів. Але у вихідний день російський водолаз пірнав туди з метою, як пише російська преса, зміцнення шандори.

Шандора – це така «заслонка» російською, вона піднімається, щоб випускати воду, як на Каховській ГЕС. На думку Кошарної, росіяни вже замінували цю шандору. Адже представників світу або українського персоналу з керівництва АЕС не допустили до цієї процедури.

Тобто вони готують інформаційне поле для провокацій. Вони використовують це для шантажу, щоб спробувати призупинити контрнаступ України. При виході з ЗАЕС росіяни можуть підірвати шандору на охолоджуючому ставку і пошкодити лінію живлення. Те, що вони підірвали Каховську ГЕС, показує, що у них немає запобіжників в Україні.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉