Шість країн НАТО хочуть створити стіну дронів, щоб захистити кордони від росії

Шість країн НАТО хочуть створити стіну дронів, щоб захистити кордони від рф

Фінляндія, Норвегія, Польща та три країни Балтії планують побудувати «стіну безпілотників» на кордоні з росією, щоб захиститись від російських провокацій, зокрема, вимушеної міграції, спроб змінити кордони і контрабанди. Про це пише Financial Times.

Як НАТО планує захищати свої кордони від росії

Країни НАТО, що межують з рф – Фінляндія, Норвегія, Польща, Естонія, Латвія і Литва, – планують розробити скоординовану систему безпілотників, яка оборонятиме кордони і захищатиме від провокацій росії.

«Це абсолютно нова річ – стіна безпілотників, що тягнеться від Норвегії до Польщі. Її мета – використовувати безпілотники та інші технології, щоб захистити наші кордони від провокацій з боку недружніх країн і щоб запобігти контрабанді», – заявила міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте.

Усі шість країн повідомили про російські невійськові гібридні атаки протягом останніх місяців і років. Зокрема, це стосується громадян з Африки та Близького Сходу, які шукали притулку у країнах НАТО, проте не були офіційно задокументовані. росія звинувачення заперечила.

За словами голови МЗС Фінляндії, згодом план створення стіни безпілотників покращиться і зможе захистити 1340-кілометровий кордон країни з росією.

Фінляндія має найдовший кордон з росією серед країн НАТО. Джерело: FT

Поки країни альянсу остаточно не вирішили, як працюватиме стіна із дронів. Білотайте запропонувала кожній країні розробити свою ідею, а для проєкту використовувати кошти ЄС.

Багато країн НАТО вважають, що росія може перевірити на міцність кордони країн альянсу протягом наступних п’яти-десяти років. Водночас натівські розвідувальні служби вже виявили низку ймовірних диверсійних операцій на їхній території.

Нагадаємо, у лютому 2024-го Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що альянс планує поставити Україні мільйон безпілотників протягом цього року.

Читати на The Page