Facebook Pixel

Шість країн НАТО хочуть створити стіну дронів, щоб захистити кордони від росії

Фінляндія, Норвегія, Польща та три країни Балтії планують побудувати «стіну безпілотників» на кордоні з росією, щоб захиститись від російських провокацій, зокрема, вимушеної міграції, спроб змінити кордони і контрабанди. Про це пише Financial Times.

Як НАТО планує захищати свої кордони від росії

Країни НАТО, що межують з рф – Фінляндія, Норвегія, Польща, Естонія, Латвія і Литва, – планують розробити скоординовану систему безпілотників, яка оборонятиме кордони і захищатиме від провокацій росії.

Quote«Це абсолютно нова річ – стіна безпілотників, що тягнеться від Норвегії до Польщі. Її мета – використовувати безпілотники та інші технології, щоб захистити наші кордони від провокацій з боку недружніх країн і щоб запобігти контрабанді», – заявила міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте.

Усі шість країн повідомили про російські невійськові гібридні атаки протягом останніх місяців і років. Зокрема, це стосується громадян з Африки та Близького Сходу, які шукали притулку у країнах НАТО, проте не були офіційно задокументовані. росія звинувачення заперечила.

За словами голови МЗС Фінляндії, згодом план створення стіни безпілотників покращиться і зможе захистити 1340-кілометровий кордон країни з росією.

Фінляндія має найдовший кордон з росією серед країн НАТО. Джерело: FT

Фінляндія має найдовший кордон з росією серед країн НАТО. Джерело: FT

Поки країни альянсу остаточно не вирішили, як працюватиме стіна із дронів. Білотайте запропонувала кожній країні розробити свою ідею, а для проєкту використовувати кошти ЄС.

Багато країн НАТО вважають, що росія може перевірити на міцність кордони країн альянсу протягом наступних п’яти-десяти років. Водночас натівські розвідувальні служби вже виявили низку ймовірних диверсійних операцій на їхній території.

Нагадаємо, у лютому 2024-го Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що альянс планує поставити Україні мільйон безпілотників протягом цього року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉