Facebook Pixel

Росія ставить умову щодо обміну полоненими: військових – на військових, цивільних – на цивільних

Росія вимагає обмінювати військовополонених на військових, а цивільних – на цивільних. Про це розповіла віцепрем'єр-міністерка України Ірина Верещук і закликала представників міжнародних правозахисних організацій долучитися до звільнення українських заручників.

Quote«Натепер в Україні перебувають приблизно 600 російських полонених, – нагадала Верещук. – Ми безперервно ведемо перемовини про їхній обмін на наших захисників. Складаємо списки, залучаємо до процесу Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Але є й певна проблема. У заручниках у росіян перебувають не лише військові, а й багато цивільних українців: мери міст, журналісти, волонтери, священнослужителі, звичайні працівники, які ніколи не брали до рук зброю».

Віцепрем'єрка підкреслила: оскільки Україна не бере в полон цивільних росіян, то нам немає на кого їх міняти.

Quote«У перемовників із російського боку я постійно запитую: нам теж захоплювати росіян по всьому світу, щоб виставляти як обмінний фонд? Але ми не терористи й не пірати, тож так не діятимемо», — додала вона.

Крім того, Верещук звинуватила Росію в недотриманні міжнародного гуманітарного права.

Quote«Обмін військових на цивільних заборонений Женевською конвенцією. Тому я звертаюся до міжнародної спільноти та правозахисних організацій із вимогою разом домагатися від окупантів звільнення українських цивільних осіб! Це єдиний вихід із цієї ситуації», – резюмувала віцепрем'єрка.
Подякувати 🎉