Facebook Pixel

«Бучанська різанина» та її наслідки для світу

Трагічні події в окупованій Бучі під Києвом уже отримали назву «Бучанська різанина» (#BuchaMassacre).

Цю назву дано за аналогією з «різаниною в Сребрениці» — однією з найвідоміших і найкривавіших подій періоду розпаду Югославії в 1991 — 1999 роках. Це було найбільше масове вбивство у Європі після закінчення Другої світової війни, офіційно визнане геноцидом. Міжнародний трибунал із Югославії встановив, що сербські військові тоді вбили 7 – 8 тисяч дорослих чоловіків з-поміж боснійських мусульман.

Буча як «чорний лебідь» нинішньої війни

Український психолог і консультант Олег Хом'як написав 4 квітня у Facebook:

– Тиждень тому була вкрай неприємна ситуація: у становищі, що склалося, без важкого озброєння українська армія мала небагато шансів у цій війні. Просто банальний баланс сил не в наш бік. А оскільки в Росії люди – це м'ясо, то можна просто взяти нас змором. А Захід давати важке озброєння відмовлявся, боявся ядерного удару.

Й от я думав: оскільки перемога неминуча, що буде чорним лебедем (чорним лебедем називають подію, яку було неможливо передбачити, але яка кардинально змінює ситуацію – The Page) за цих обставин?

Й от цей чорний лебідь, зокрема Буча. Реально чорний лебідь. Так, переговори, так загроза мирної угоди, але й Буча.

Буча доб'є всіх прихованих союзників Кремля у Європі. А якщо буде важке озброєння, тоді цілком реалістично військова поразка Росії.

І вже європейці не так бояться ядерного удару. Так, вони не воюватимуть, але вже інший психологічний стан. Адже нічого не змінилося з погляду ядерної загрози. У Путіна як була, так і залишається можливість завдати удару. Але змінилася психологічна і смислова карта ситуації, учасники перебувають в інших станах.

Комусь може здатися ефемерним: ну до чого тут психологія — кількість гармат і ядерних ударів усе вирішує. Але так думати – це не мати розуму в буквальному сенсі цього слова. Усе вирішується спочатку «на небесах», а потім проявляється в подіях. Події – це матеріалізація процесу, що вже відбувся. Стійкість української армії, військово-політичного керівництва та величезні жертви мирного населення зламали фактичну ситуацію.

Напад Росії як такий не дуже ламає світовий порядок, швидше, коригує його. Франція, Німеччина, Угорщина були готові до нового розкладу сил у Європі. Зацікавлені вони хіба що в тому, щоб це сталося якнайшвидше – у формі бліцкригу.

А от перемога української армії є катастрофою на європейському просторі. Не тільки для Росії, а і для угодовців, тіньових союзників. Адже ніхто не має плану, як розмовляти з Україною. Це наш унікальний шанс – швидко переставити фігури на шахівниці. Аби не включилися наші традиційні внутрішні ігри на розкол (мова, хто справжній патріот) і самопіар. А шанс — унікальний, історичний.

***

Засновник видавничого дому «Комерсант» Володимир Яковлєв опублікував 4 квітня свою заяву:

Реакція світових політиків на «Бучанську різанину»

Багато лідерів міжнародних організацій і країн уже дали однозначно негативну оцінку подіям у Бучі.

Президент Володимир Зеленський запросив колишніх федерального канцлера Німеччини Ангелу Меркель і президента Франції Ніколя Саркозі відвідати Бучу й «побачити, до чого призвела політика поступок Росії». Водночас він наголосив, що не звинувачує Захід: «Ми не звинувачуємо нікого, окрім конкретних російських військових, які вчинили це проти наших людей. Крім ще тих, хто віддавав їм накази. Але ми маємо право говорити про нерішучість. Про те, яким був шлях до такої Бучі, Гостомеля, Харкова, Маріуполя».

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерреш: «Я глибоко вражений фотографіями мирних жителів, убитих у Бучі. Вкрай важливо, щоби незалежне розслідування призвело до ефективної відповідальності».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наполягає на тому, щоб винних у воєнних злочинах в Україні було притягнуто до відповідальності. «Такої жорстокості щодо цивільного населення ми не бачили у Європі десятиліттями… Тому я рішуче вітаю розслідування Міжнародного кримінального суду».

Державний секретар США Ентоні Блінкен: «Ми рішуче засуджуємо очевидні звірства кремлівських сил у Бучі та всій Україні. Ми домагаємося відповідальності, використовуючи всі доступні інструменти, документуючи та ділячись інформацією, щоб притягнути винних до відповідальності».

Президент Польщі Анджей Дуда: «Кадри з Бучі спростовують переконання, що компроміс потрібно шукати за будь-яку ціну. Насправді захисникам України потрібні насамперед три речі: зброя, зброя та ще раз зброя». Дуда наголосив, що злочинців має бути названо злочинцями, притягнуто до відповідальності та засуджено.

Уряд США прагне встановлення відповідальності за злочини військ РФ у Бучі та інших районах, використовуючи всі доступні інструменти, повідомило посольство США в Україні. «Ми не можемо мовчати, світ має знати про те, що сталося, і ми всі маємо діяти».

Президент Румунії Клаус Йоганніс: «Російське вторгнення в Україну має жахливі, неймовірні наслідки. Фото Бучі й інших міст в Україні мають бути нагадуванням усьому світу про те, що ми маємо зупинити цю незаконну агресію й що всі маємо заплатити! Міжнародна справедливість має перемогти!»

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон: «Напади Росії на мирних жителів в Ірпені та Бучі є ще одним свідченням того, що Путін і його армія чинять воєнні злочини в Україні. Жодне спростування чи дезінформація від Кремля не можуть приховати те, що, як ми всі знаємо, є правдою: Путін у відчаї, його вторгнення зазнає невдачі, а рішучість України ніколи не була такою сильною».

Президент Франції Еммануель Макрон: «Зображення, що доходять до нас із Бучі, звільненого містечка поблизу Києва, нестерпні. На вулицях сотні боягузливо вбитих мирних жителів. Мої співчуття постраждалим, моя солідарність з українцями. Відповісти за ці злочини доведеться російській владі».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉