Facebook Pixel

«Росатом» досі не під санкціями ЄС через Францію, Угорщину та Болгарію

Франція, Угорщина та Болгарія блокують санкції ЄС щодо російської атомної енергетики, зокрема «Росатому».

Про це 9 березня повідомила польська агенція PAP.

Франція продовжує співпрацю з російською ядерною галуззю в постачанні палива, Угорщина посилається на питання національної безпеки, Болгарія також побоюється, що через санкції не отримає паливо для АЕС.

Утім, «Росатом», який не потрапив у 10-й пакет санкцій від Євросоюзу, почав активно просуватися в інших секторах енергетичного ринку.

Польща цілком підтримує позицію України в цьому питанні та вимагає включити російську атомну енергетику в 10-й пакет санкцій проти рф. Про це наголосив постійний представник Польщі у ЄС Анджей Садось.

Проте для затвердження нового пакета санкцій у ЄС потрібно одностайне рішення всіх 27 держав-членів.

Контекст. Франція купує російське ядерне паливо для своїх АЕС. «Росатом» будує два нові енергоблоки на угорській АЕС державного концерну MVM у Пакші.

«Росатом» і вся російська атомна галузь потрапили під санкції Великої Британії. У лютому пакет санкцій було застосовано до 92 фізичних і юридичних осіб, пов’язаних із «Росатомом», а також топменеджерів «Росатому».

Україна наполягає на тому, що необхідно посилювати санкційний тиск на «Росатом» і атомну енергетику рф. Країна-агресор має втратити місце глобального експортера на світовому енергетичному ринку, вважає перша віцепрем’єр-міністр Юлія Свириденко.

Подякувати 🎉