Facebook Pixel

Річний приріст доходів українських МСБ — 8%, показник у світі вдвічі менший — дослідження Payoneer

Представники малого та середнього бізнесу з України, в порівнянні з іноземними компаніями, розповідають про кращий приріст доходів, але меншу підтримку від уряду в 2022 році. Такими висновками ділиться фінтех-компанія Payoneer у своєму дослідженні «Барометр амбіцій малого та середнього бізнесу».

Quote«Їм [представникам МСБ] вдається не лише підтримувати економіку, забезпечувати роботою мільйони людей у кризовий час війни та допомагати армії, а й постійно розвиватися та зростати. Наше опитування показало: за минулі два роки, 2021-й та 2022-й, середньорічний приріст доходів українських МСБ становив 8%. Водночас середній показник у світі вдвічі менший», — коментує результати дослідження Любов Даниліна, генеральна директорка Payoneer в Україні.

Показово, що 72% опитаних підприємців з різних країн роблять ставку на транскордонну експансію як на кращий засіб збільшення клієнтської бази та доходів. Відповідно до результатів дослідження, від експорту респонденти у 2022 році отримали 61% доходів, тоді як українським МСБ експорт у 2022 році приніс 77% від загального доходу, що на 6 відсоткових пунктів більше, ніж у довоєнний 2021 рік. Переважна більшість клієнтів (75%) у опитаних українських МСБ є іноземними. Тоді як серед усіх учасників дослідження закордонних замовників лише 41,5%.

Такі результати можуть пояснюватися тим, що в Україні платіжною системою Payoneer найбільш активно користуються онлайн-підприємці і фрілансери, які в першу чергу орієнтуються на іноземних замовників і завдяки цьому сервісу отримують платежі з-за кордону. Зокрема, за сім місяців 2023 року через ПриватБанк і Payoneer українці отримали майже $230 млн.

Під час онлайн-опитування також приділили увагу урядовій підтримці МСБ у вигляді консультацій, навчання, допомоги з експортом, податкових пільг тощо. Як зазначають автори дослідження, завдяки таким ініціативам уряди відіграють вирішальну роль у зміцненні впевненості МСБ і стимулюванні їхнього зростання. Але, як виявилося, МСБ в Україні разом з підприємцями з Сербії та Аргентини відчувають найменшу підтримку з боку своїх урядів. Відповідно Україні варто активніше розвивати і популяризувати програми підтримки МСБ.

Попри повномасштабну війну середньорічний приріст доходів в українських МСБ склав 8% за 2021-2022 роки. Інфографіка: Payoneer

Попри повномасштабну війну середньорічний приріст доходів в українських МСБ склав 8% за 2021-2022 роки. Інфографіка: Payoneer

Під час онлайн-опитування Payoneer спільно з компанією Oxford Economics дослідили досвід 3575 підприємств з кількістю працівників до 250 з 15 країн світу. Опитування української частини клієнтів Payoneer проводили вже під час повномасштабного вторгнення росії — з 29 листопада 2022 року по 26 січня 2023 року. Проте, в порівнянні з іншими країнами, українська вибірка була невеликою — 58 респондентів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉