Facebook Pixel

Путіну бракує грошей: у США розповіли про суттєвий вплив санкцій на економіку рф

Запроваджені проти росії санкції мають суттєвий вплив на російську економіку: режим країни-агресора вже відчуває брак коштів на ведення війни в Україні, вважають у Вашингтоні.

Як повідомляється на сайті Держдепу США, про це під час онлайн-брифінгу розповів координатор із санкційної політики Держдепу Джеймс О’Браєн.

Quote«Ми бачимо, що санкції шкодять росії на полі бою. Росія веде статичну війну, що повільно розвивається. Їй бракує сучасних засобів зв'язку, оптики, високотехнологічних матеріалів і безпілотників, необхідних для швидкої боротьби, що значною мірою пов'язано з тим, що росія зробила себе вразливою для експортного контролю та санкцій», — сказав він.

За його словами, із $630 млрд російських коштів на банківських рахунках $300 млрд заморожено, і зараз рф витрачає решту.

Quote«Ми вважаємо, що лише в перші місяці війни росія витратила понад $80 млрд. Також можна бачити скорочення в бюджеті. Вони нещодавно втратили свій найцінніший ресурс — можливо, до 900 тисяч росіян виїхали з країни через мобілізацію, санкції та війну», — заявив О’Браєн.

У США вважають, що росії набагато важче виробляти всередині країни все необхідне для ведення війни, а також імпортувати цю продукцію. «Вони не можуть купити багато чого необхідного для сучасного ведення війни. Так, станом на вересень імпорт напівпровідників впав на 70%», — розповів політик.

О’Браєн також додав, що в Кремлі далі шукають способи обходити санкції, купуючи товари подвійного призначення через інші країни, однак він попередив, що США не сприятимуть цьому.

Quote«Наш сигнал дуже чіткий: якщо будь-яка компанія надає росії підтримку в тому, щоб обходити санкції, вона сама підставляється під санкції. Ми доносимо цей сигнал до бізнесу не лише в партнерських країнах, але й у Китаї, Туреччині, Індії та інших», — підкреслив він.

За оцінками США, найближчими роками економіка росії скоротиться щонайменш на 16%, а до 2030 року – на 20%.

Нагадаємо: у четвер, 15 грудня, США запровадили санкції проти одного з найбагатших олігархів рф Володимира Потаніна, під санкції також потрапили його активи: холдинг «Інтеррос», Росбанк і яхта.

Єврокомісія підготувала дев’ятий пакет санкцій ЄС проти росії. Попередній — восьмий — пакет санкцій проти рф ЄК підготувала наприкінці вересня. Уже 6 жовтня держави-члени Євросоюзу його затвердили. До нього увійшли обмеження ціни на російську нафту, додаткові обмеження на імпорт, індивідуальні санкції тощо.

Світ засуджує ракетні атаки росії на Україну, зосереджені на великих містах. Захід обіцяє до кінця підтримувати Україну, посилити заходи безпеки та стривожений через неадекватну агресію володимира путіна.

Подякувати 🎉