Facebook Pixel

ЄС затвердив новий пакет санкцій проти росії, включно зі стелею цін на нафту та забороною на крипту

У четвер, 6 жовтня, держави-члени Євросоюзу затвердили черговий – уже восьмий – пакет санкцій проти рф. Як йдеться на сайті Ради ЄС, нові обмежувальні заходи покликані посилити тиск на російську владу та економіку, ослабити військовий потенціал рф і змусити Кремль заплатити за анексію окупованих українських областей.

Що входить до складу восьмого пакета санкцій ЄС проти рф

Обмеження цін на російську нафту

Саме тоді як заборона ЄС на імпорт російської сирої нафти морем залишається чинною, цінова стеля після її введення дасть змогу європейським операторам здійснювати та підтримувати транспортування російської нафти до третіх країн за умови, що її ціна залишиться нижчою за заздалегідь встановлену межу. Обмеження запровадять після 5 грудня 2022 року для сирої нафти та 5 лютого 2023 року для продуктів перероблення нафти.

Нова заборона для суден ЄС на морські перевезення таких продуктів до третіх країн застосовуватиметься з дати, коли Єврорада одностайно ухвалить рішення щодо запровадження цінової межі.

Quote«Стеля цін різко скоротить доходи, які росія отримує від нафти, після того як її незаконна війна з Україною призвела до завищення світових цін на енергоносії. Обмеження нафтових цін також може сприяти стабілізації світових цін на енергоносії», — йдеться в повідомленні.

Нові експортні обмеження

Введено додаткові експортні обмеження, спрямовані на скорочення доступу рф до військових, промислових і технологічних товарів, а також її можливості розвивати сектор оборони та безпеки. Вони включають заборону на експорт вугілля, включно з коксівним; певних електронних компонентів (використовуються в російській зброї); технічних виробів, що використовуються в авіаційній галузі, а також деяких хімічних речовин. Додано також заборону на експорт цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів до неї.

Нові обмеження на імпорт

У ЄС погодили додаткові обмеження на імпорт на суму майже 7 млрд євро.

До переліку входять: заборона на ввезення у рф готової продукції та напівфабрикатів зі сталі, машин та обладнання, пластмас, транспортних засобів, текстилю, взуття, шкіри, кераміки, деяких хімічних продуктів і ювелірних виробів не із золота.

Обмеження для державних підприємств

Відсьогодні ЄС заборонив своїм громадянам обіймати посади в керівних органах російських держпідприємств. Під забороною також транзакції з російським морським регістром судноплавства.

Фінансові, ІТ-консультації та інші бізнес-послуги

Новий пакет містить заборону на обслуговування криптогаманців росіян, незалежно від суми (до сьогодні був ліміт 10 тис. євро).

Пакет також розширює спектр послуг, які більше не можуть надаватися уряду рф або юридичним особам, зареєстрованим на росії: тепер вони передбачають ІТ-консультації, юридичні консультації, архітектурні та інженерні послуги.

Індивідуальні санкції

ЄС розширив санкційний список особами, які причетні до організації та проведення так званих «референдумів» на окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Також у «чорний список» внесли росіян і компанії, які працюють в оборонному секторі.

У Єврокомісії заявили, що Євросоюз запроваджуватиме санкції проти осіб, які сприятимуть обходу санкцій проти рф. Ба більше, новий пакет обмежувальних заходів передбачає поширення всіх обмежень, що діяли для захопленої російськими окупантами території Донеччини та Луганщини, на тимчасово окуповані Запорізьку та Херсонську області.

Контекст. Нагадаємо: минулого місяця санкції проти рф за бутафорські референдуми ввела Велика Британія.

Подякувати 🎉