Facebook Pixel

Путін наказав забирати активи західних компаній за мінімальною ціною

Росія готує закон, за яким активи «неслухняних» західних компаній у рф буде заарештовано, щоб ускладнити їм вихід із країни. Таке доручення володимир путін таємно вже надав як відповідь на санкції США та Європи, пише Financial Times.

Минулого тижня стало відомо про конфіденційний указ, який надає російській державі пріоритетні права на купівлю будь-яких західних активів для продажу зі «значною знижкою», щоб потім їх можна було продати з прибутком.

Розпорядження путіна також містить вимогу для всіх приватних російських покупців західних активів мати тільки російських власників або бути в процесі виключення всіх іноземних акціонерів. Це ще більше ускладнює будь-яку процедуру виходу.

За даними FT, західні компанії зобов’язані надавати російським покупцям знижку не менш як 50% вартості активів і робити в бюджет «добровільний» внесок у розмірі 5 – 10% від ціни угоди.

Речник путіна пєсков пояснив такий хід тим, що деякі західні інвестори повністю перестали виплачувати зарплати або просто вирішили залишити країну з величезними збитками. Й додав: якщо компанія не виконує свої зобов'язання, то потрапляє в категорію «неслухняних», а що робити з її активами – то справа рф.

Quote«Я вважаю, що націоналізація неминуча. Це лише питання часу», – прокоментував FT глава бізнесу, який перебуває в процесі продажу своїх активів у росії та планував «проскочити у вікно» до початку націоналізації.

Він вважає, що найбільше постраждає сировинний сектор, оскільки Кремль шукає більше способів отримати доходи від експорту для бюджету. Технологічні компанії, на його думку, постраждають менше, оскільки ними «важко керувати».

У квітні 2023 року рф придбала місцеві дочірні компанії фінської Fortum і німецької Uniper у відповідь на арешт російських активів у ЄС.

Зараз у Європі заарештовано 300 млрд євро активів російського центрального банку.

The Page веде літопис західних компаній, які й досі працюють у рф.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉