Facebook Pixel

Україна через війну вкрита мільйонами тонн будівельного сміття — чим воно небезпечне для здоров’я

Повномасштабна війна завдає різнонаправлену шкоду екології України. Зокрема, під час руйнівних обстрілів українських населених пунктів та об’єктів інфраструктури утворюються мільйони тонн будівельного сміття, проблему з яким державі доведеться вирішувати в найближчі роки.

Чим небезпечний азбест у будівельному смітті

Як зазначила в ході презентації щомісячного Моніторингу відбудови та відновлення за січень 2024 року Ірина Коссе, провідна наукова співробітниця Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, в будівельних відходах містяться небезпечні матеріали — а саме, азбест. Цей мінерал входить до складу донедавна популярного в Україні покрівельного матеріалу — шиферу. Адже, за інформацією Ірини Коссе, азбестовмісні матеріали були використані в 30% муніципальних будівель і в 60-70% споруд у приватному секторі.

На сьогодні використання шиферу в Україні заборонено. Адже у вересні 2022 року Верховна Рада прийняла закон «Про систему громадського здоров'я», який, серед іншого, забороняє використання азбесту і матеріалів з його вмістом, зокрема шиферу, у будівництві.

Під заборону в Україні азбест потрапив через те, що він віднесений до канцерогенів, вплив яких спричиняє онкологічні захворювання. Найбільшу небезпеку становить саме азбестовий пил при потраплянні в легені. Саме такі мікрочастинки азбесту утворюються під час руйнування будівель ворожими обстрілами.

Стара будівля з шиферним дахом. Фото: Pixels

Стара будівля з шиферним дахом. Фото: Pixels

Куди прибирають будівельне сміття від руйнувань

Будівельне сміття, яке утворюється у результаті російських обстрілів, там, де це можливо, прибирають і звозять на полігони. Тільки на Київщині, яка істотно постраждала на початку повномасштабного вторгнення, такі відходи зберігаються на 32 майданчиках.

Екологічну ситуацію ускладнює те, що на полігони таке сміття потрапляє без попереднього сортування разом зі шкідливими азбестовмісними матеріалами.

Руйнування в Бородянці на Київщині. Фото: Depositphotos

Руйнування в Бородянці на Київщині. Фото: Depositphotos

Як Україні вирішити проблему з будівельним сміттям від руйнувань

Під час презентації Ірина Коссе зазначила, що передусім необхідно дотримуватись екологічної безпеки будівельних відходів. Тобто необхідно відсортувати небезпечні азбестовмісні матеріали, а саме — фрагменти шиферного даху, теплової ізоляції систем опалення тощо.

Далі найкращим виходом має стати не захоронення, а саме переробка будівельного сміття. Адже такі технології вже широко використовуються у світі, і в ЄС частка відновлення та переробки будівельних відходів у 2018 році сягнула 88%. Зокрема, переробляти можна метали, скло, бетон, пластик, цеглу та деревину. Отриману сировину можна використати для виробництва будівельних матеріалів.

Зруйновані будинки на вулицях Харкова. Фото: Depositphotos

Зруйновані будинки на вулицях Харкова. Фото: Depositphotos

Скільки будівельного сміття в Україні утворилося під час повномасштабної війни

Масштаб проблеми зі сміттям, яке утворюється в результаті руйнації, поки важко оцінити, бо щоденно росія завдає нових ударів. Влітку 2023 року в Міндовкілля зазначили, що в Україні з початку повномасштабного вторгнення росії утворилося біля 10-12 млн тонн сміття.

Тільки на Київщині, за словами Миколи Бойка, першого заступника голови Київської обласної державної адміністрації, кількість будівельного сміття, яке утворилося від руйнувань під час повномасштабного вторгнення, оцінюється в 300 тис. тонн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉