Facebook Pixel

На Київщині від руйнувань утворилося 300 тис. тонн будівельного сміття. Впоратися з ним допоможе Японія

Микола Бойко, перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації, розповів про шляхи вирішення проблеми будівельного сміття, яке утворилося під час бойових дій на Київщині.

Яких руйнувань зазнала Київщина від повномасштабного вторгнення

В ході презентації щомісячного Моніторингу відбудови та відновлення за січень 2024 року Микола Бойко навів цифри, які розповідають про масштаби втрат від війни у Київській області:

  • зазнали руйнувань: 52 громади з 69;
  • зруйнованих та ушкоджених об’єктів: 28,86 тис.;
  • з них відновлено: 16,5 тис.;
  • потребують демонтажу: понад 10 тис. об’єктів;
  • об’єм утвореного будівельного сміття: 300 тис. тонн;
  • кількість майданчиків, куди вивезли сміття: 32.
Руйнування на Київщині. Фото: Марія Бабенко

Руйнування на Київщині. Фото: Марія Бабенко

Як Японія допомагає Київщині вирішити проблему будівельного сміття від руйнувань

Quote«Київщина є в пілотному проєкті, де японський уряд, а також міжурядова організація з японської сторони JICA («Джайка»), надали допомогу Україні у вигляді техніки для переробки будівельного сміття, — розповів у ході презентації Микола Бойко. — Цей процес тривав увесь 2023 рік, а також продовжується нині. Ми вже отримали більшу частину техніки для переробки сміття. Це три лінії, які можуть переробляти сміття в будь-якому місці».

Бойко повідомив, що вже виділені кошти для початку робіт та налагодження процесу, для чого в області створили комунальне підприємство.

Руйнування в Бородянці на Київщині. Фото: Depositphotos

Руйнування в Бородянці на Київщині. Фото: Depositphotos

Як будуть переробляти будівельне сміття в Київській області та Україні

Микола Бойко підтвердив, що під час демонтажу зруйнованих будівель на Київщині сміття не сортується на місці, а просто вивозиться на відведені майданчики, що є вкрай небезпечним через наявність азбестовмісних матеріалів. Адже азбест є канцерогеном і його використання з вересня 2022 року заборонено у будівництві в Україні.

Тому, за словами Бойка, спочатку відбуватиметься відокремлення й утилізація небезпечних елементів, а побутове сміття перероблятиметься для подальшого використання для певних робіт — підсипки доріг, будівництва нових об’єктів тощо.

Quote«Я думаю, що весною Київщина покаже, як це має відбуватися. І ті всі 32 майданчики ми плануємо очистити протягом 2024 року, паралельно створюючи державне підприємство, яке потім в подальшому за допомогою техніки, яку ми отримали від японського уряду, надасть допомогу іншим регіонам», — поділився планами Микола Бойко. Адже, за словами Бойка, 300 тис. тонн — це невеликий об’єм у порівнянні з тими руйнуваннями, які ми маємо на Донеччині, Харківщині, Херсонщині тощо.
Руйнування в Бородянці на Київщині. Фото: Depositphotos

Руйнування в Бородянці на Київщині. Фото: Depositphotos


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉